Bij graafwerkzaamheden in de Oost-Javaanse stad Malang hebben bouwvakkers een historische vondst gedaan. Onder het asfalt van een druk kruispunt liggen tramrails begraven die in het toenmalige Nederlands-Indië hoogstvermoedelijk werden beheerd door de Malang Stoomtram Maatschappij.

Bouwvakkers vonden de tramrails op dinsdag 10 november 2020 tijdens graafwerkzaamheden op de kruising tussen de straten Jalan Basuki Rahmat en Jalan Jaksa Agung Suprapto waar nog veel cultureel erfgoed ligt.

Kajoetanganstraat


De graafwerkzaamheden maken deel uit van het zogeheten Kayutangan Heritage project. Het bouwproject heeft tot doel Jalan Basuki Rahmat en Jalan Jaksa Agung Suprapto te transformeren tot een gebied dat gelijkenis moet vertonen met de populaire winkelstraat Jalan Malioboro in Yogyakarta.

Indonesische historici zeggen dat de tramrails die zijn gevonden deel uitmaken van een tramlijn die officieel werd geopend in 1903.

Malang Stoomtram Maatschappij


De rails werden hoogstvermoedelijk beheerd werden door de Malang Stoomtram Maatschappij. In het toenmalige Nederlands-Indië werd de tram in Malang gebruikt om passagiers te vervoeren en goederen zoals suiker, groenten en fruit.

Jalan Basuki Rahmat stond in Nederlands-Indië bekend als winkelgebied. Ook nu nog staan er in deze straat nog veel gebouwen uit de Nederlandse tijd. De bekendste zijn Gereja Katolik Hati Kudus (Katolieke kerk) en restaurant Toko Oen.

Indonesische Spoorwegen


Historici denken dat er ook nog oude tramrails liggen onder de straat voor het gebouw van staatselektriciteitsbedrijf PLN.

Agung Buana, expert op het gebied van cultuur erfgoed in Indonesië zegt dat de rails nu eigendom zijn van het Indonesische Spoorwegbedrijf PT KAI en dat ze om die reden niet verplaatst of weggehaald mogen worden.

Hij raadt aan om plekken in Malang waar nog oude rails liggen te markeren zodat mensen weten dat de Oost-Javaanse stad al sinds het begin van de twintigste eeuw al openbaar vervoer kent.