Habib Rizieq Shihab, leider van het Islamitische Verdedigersfront (FPI), is op dinsdag (10/11/2020) teruggekeerd in Indonesië. Duizenden aanhangers wachtten hem op op Soekarno-Hatta International Airport wat tot grote verkeersopstoppingen heeft geleid. 

Rizieq maakte meerdere malen bekend terug te zullen keren naar Indonesië, maar het is er nooit van gekomen. Tot 10 november 2020. Op die dag maakte hij zijn belofte eindelijk waar. Om 08.35 uur lokale tijd landde de FPI-leider op Soekarno-Hatta International Airport waar hij werd opgewacht door zijn aanhangers.

Verdachte


Rizieq vertrok in april 2017 naar Mekka voor de jaarlijkse pelgrimstocht. Op hetzelfde moment werd hij in Indonesië aangemerkt als verdachte in onder meer een pornografiezaak en werd hij beschuldigd van het beledigen van de Indonesische staatsideologie Pancasila. Sinds zijn vertrek naar Saoedie-Arabië is Rizieq niet meer teruggekeerd naar Indonesië.

In een interview met de BBC zegt de advocaat van Rizieq dat er in Indonesië geen rechtszaken meer lopen tegen zijn cliënt en dat de politie alle aanklachten tegen Rizieq heeft laten vallen.

Misschien dat dat de FPI-leider ertoe heeft bewogen terug te keren naar zijn vaderland?

Onderzoek


De Indonesische politie kan de bewering van de advocaat echter nog niet bevestigen. Politiewoordvoerder Yusri Yunus laat weten dat de politie nog steeds onderzoek doet naar de juridische status van Rizieq met betrekking tot verschillende zaken die tegen hem zijn aangespannen, schrijft The Jakarta Post