Indonesië is voor het eerst sinds 1998 in een recessie beland. De Covid-19-pandemie eist op economisch vlak duidelijk zijn tol in de grootste economie van Zuidoost-Azië.
Indonesië zag de groei in het derde kwartaal van dit jaar met 3,49% dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat is slechter dan de krimp die de regering had verwacht. Die voorspelde een daling van 3%.
Twee opeenvolgende kwartalen
Er is sprake van een recessie wanneer er twee opeenvolgende kwartalen een negatieve economische groei is. In het tweede kwartaal van 2020 kromp de economie met 5,32 procent.
De laatste keer dat Indonesië een recessie meemaakte was tijdens de Aziatische financiële crisis 22 jaar geleden.
Optimistisch
Minister van Financiën, Sri Mulyani, zei tijdens een persconferentie dat het ergste voorbij is. De regering zal zich richten op versnelling van het economisch herstel om zo een positieve economische groei te bewerkstellligen.
Mulyani voegde daar aan toe dat de overheid extra maatregelen zal nemen om in het vierde kwartaal de uitgaven te stimuleren.
Versoepeling sociale beperkingen
Ook Suhariyanto, hoofd van het centraal bureau voor de statistiek BPS, blijft optimistisch. Tijdens een virtuele persbriefing zei hij dat er vergeleken met het tweede kwartaal een significante verbetering te zien is in de economische activiteit van het land.
Suhariyanto hoopt dat in het vierde kwartaal de economische bedrijvigheid verder zal verbeteren door onder meer versoepeling van de sociale beperkingen.
Sinds de versoepeling van de grootschalige sociale beperkingen begon de economische activiteit in het derde kwartaal langzaamaan weer op gang te komen. Toch is de situatie bij lange na niet te vergelijken met de economische bedrijvigheid van vóór de Covid-19-pandemie. Uit cijfers van het BPS blijkt dat miljoenen mensen hun baan zijn kwijgeraakt door de coronacrisis.
Reacties