De Indonesische minister van Maritieme Zaken en Visserij Edhy Prabowo is opgepakt door de nationale anti-corruptiecommissie van Indonesië KPK. Zijn arrestatie zou te maken hebben met de export van kreeftlarven. [Update: De anticorruptierechtbank in Jakarta heeft de voormalige minister van Maritieme Zaken en Visserij Edhy Prabowo veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens het ontvangen van steekpenningen in ruil voor het afgeven van vergunningen voor de export van kreeftlarven. Prabowo, die eerder nog te kennen gaf een eventuele doodstraf te zullen accepteren, zei zeer geschokt te zijn door de uitspraak van de rechtbank.]

De minister werd in de vroege uren van woensdag 25 november 2020 opgepakt op Soekarno-Hatta International Airport in Jakarta. Hij was net terug van een bezoek aan de Verenigde Staten. Minister Prabowo was daar om de samenwerking tussen beide landen te versterken op het gebied van maritieme zaken en visserij.

Naast minister Edhy Prabowo zijn ook ambtenaren van zijn ministerie opgepakt. Zij worden door de anti-corruptiecommissie ondervraagd.

Exportvergunningen


De KPK heeft nog geen gedetailleerde informatie gegeven. Toch kan de anti-corruptiecommissie bevestigen dat de arrestatie van Edhy Prabowo te maken heeft met door het ministerie van Maritieme Zaken en Visserij afgegeven exportvergunningen voor kreeftlarven. 

Exportverbod


Eerder dit jaar heeft de minister het verbod op de export van kreeftlarven teruggedraaid, dat in 2016 was ingevoerd door zijn voorganger Susi Pudjiastuti. Susi Pudjiastuti, die zich altijd sterk heeft gemaakt voor duurzame visserij, achtte het verbod noodzakelijk om de kreeftenpopulatie in de Indonesische wateren in stand te houden.

Niet lang nadat de minister het verbod had opgeheven, stelde hij tientallen bedrijven aan voor de export van kreeftlarven. Enkele van die bedrijven zouden in handen zijn van politici verbonden aan de politieke partij Gerindra, waarvan Edhy Prabowo zelf ook lid van is. 

Edhy Prabowo werd in oktober 2019 door president Joko ‘Jokowi’ Widodo benoemd tot minister van Maritieme Zaken en Visserij.

Laatste update: 19 juli 2021, 04.20 uur