Anies Baswedan, de gouverneur van Jakarta, heeft een regionale verordening ondertekend die gericht is op het indammen van Covid-19. Hierin kun je onder meer lezen welke sancties er zijn voor het overtreden van de geldende gezondheidsprotocollen in de Indonesische hoofdstad.


Hoewel Anies Baswedan de verordening al op 12 november 2020 had ondertekend, werd de inhoud van het document pas een week later bekendgemaakt. De regionale verordening treedt in werking direct na ondertekening van het document.

Hieronder de meest in het oog springende maatregelen.


PCR-/swab-test


Zo kan een ieder die opzettelijk weigert een PCR-test en/of een swab-test te ondergaan en/of ondersteunend onderzoek uitgevoerd door de autoriteiten van Jakarta, een geldboete opgelegd krijgen van maximaal 5 miljoen rupiah (omgerekend bijna 300 euro).

Coronavaccin


Een ieder die opzettelijk weigert een coronabehandeling te ondergaan en/of opzettelijk weigert zich te laten inenten met het covid-19 vaccin zodra dit vaccin beschikbaar is, riskeert een geldboete van maximaal 5 miljoen rupiah.

Lichaam overleden Covid-19 patiënt


Een ieder die opzettelijk en zonder toestemming het lichaam van een overleden Covid-19 patiënt meeneemt, iets wat een groot probleem is in Indonesië, riskeert een geldboete van maximaal 7,5 miljoen rupiah (ongeveer 445 euro).

Covid-19 patiënt


Een ieder bij wie Covid-19 is vastgesteld en opzettelijk, zonder toestemming van het medisch personeel, een isolatiefaciliteit of gezondheidsinstelling verlaat, riskeert een geldboete van maximaal 5 miljoen rupiah. 

Mondkapje


Buitenshuis, in de auto, op kantoor en in de openbare ruimte is het dragen van een mondkapje verplicht. Een ieder die buitenshuis geen mondkapje draagt, riskeert een taakstraf of een geldboete van maximaal 250 duizend rupiah (omgerekend bijna 15 euro).