Jakarta is uitgeroepen tot winnaar van de Sustainable Transport Award 2021. De Indonesische hoofdstad krijgt de prijs voor haar ambitieuze programma’s met betrekking tot geïntegreerd openbaar vervoer. 

Volgens Jakarta heeft de hoofdstad van Indonesië de prijs te danken aan verscheidene duurzame inspanningen die zijn gemaakt in het openbaar vervoer zoals de integratie van de angkot (ministadsbusjes) in het uitgebreide lijnennetwerk van de TransJakarta (stadsbussen); de lancering van de MRT (de eerste metrolijn van Indonesië in Jakarta) en de LRT (sneltram); de bouw van fietspaden met een totale lengte van 63 kilometer in 2019 en plannen om daar nog eens 500 kilometer fietspad aan toe te voegen.

Eerste land in Zuidoost-Azie


In een verklaring zegt Anies Baswedan, de gouverneur van Jakarta, trots te zijn op zijn stad en dat Jakarta moet blijven streven naar verbetering van het bestaande openbaar vervoer om elke rit voor reizigers zo comfortabel mogelijk te maken.  

Indonesië is het eerste land ooit in Zuidoost-Azië dat deze prestigieuze prijs in de wacht mag slepen. Met het winnen van de Sustainable Transport Award (STA) verslaat Jakarta andere grote wereldsteden als Frankfurt (Duitsland) en Moskou (Rusland). 

Betrokkenheid en politieke wil


STA is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan steden die blijk hebben gegeven van betrokkenheid, politieke wil en visie op het gebied van duurzaam openbaar vervoer en stedelijke ontwikkeling.

De winnaar van de award werd eind oktober bekendgemaakt tijdens een virtuele conferentie. De Sustainable Transport Award wordt in januari 2021 uitgereikt tijdens een officiële ceremonie in Washington DC, VS.