De Indonesische politie maakt jacht op de daders van de moord op vier leden van het Leger des Heils. De politie vermoedt dat de daders lid zijn van de terreurgroep Mujahidin Indonesia Timur (MIT) die trouw heeft beloofd aan Islamitische Staat (IS). 

Het Leger des Heils bevestigt dat er op vrijdagochtend (27/11/2020) een aanval heeft plaatsgevonden in het dorpje Lembantongoa, een buitenpost van het evangelische kerkgenootschap in de provincie Zuid-Sulawesi. 

Gebouwen in brand gestoken


Vier leden van het Leger des Heils zijn om het leven gebracht. Een gebouw van het Leger des Heils, dat onder meer gebruikt wordt voor kerkdiensten, en zes huizen zijn in brand gestoken.

Volgens de Indonesische politie behoren de slachtoffers tot hetzelfde gezin: moeder, vader, dochter en schoonzoon. Een van de lichamen werd onthoofd aangetroffen. 


Niet religieus gemotiveerd


De politie zegt dat de aanval, die werd uitgevoerd door zeker acht personen, niet religieus gemotiveerd is. De autoriteiten vermoeden dat de daders sympathiseren met terreurgroep MIT die trouw heeft beloofd aan IS. MIT is vooral actief in de oostelijke provincies van Indonesië, en dan met name in de provincie Centraal-Sulawesi. 

Sidney Jones, directeur van het in Jakarta gevestigde Institute for Policy Analysis of Conflict, zegt tegenover The Sydney Morning Herald dat MIT het meestal gemunt heeft op informanten die de politie bijstaan, of op de politie zelf. 

Terroristische hotspot


Jones zegt dat het niet duidelijk is waarom christenen dit keer het doelwit waren. Wel is het zo dat het gebied waar de aanval plaatsvond dichtbij Poso ligt, dat al een tijdje een terroristische hotspot is waar spanningen zijn tussen lokale christelijke en islamitische gemeenschappen. 

Jones, deskundige op het gebied van terreurgroepen in Indonesië, zegt tegen de Australische krant dat MIT waarschijnlijk niet meer dan 14 actieve leden heeft en slechts een handvol vuurwapens. Dat is volgens Jones mogelijk een van de redenen waarom de groep machetes gebruikte bij de meest recente aanval.