[Dit artikel is geüpdatet] Een grafkistenbouwer uit Noord-Sumatra heeft een grote som geld ontvangen, nadat een meteoriet een gat in het dak van zijn woning had geslagen. Wetenschappers schatten dat de ruimterots 4,5 miljard jaar oud is en mogelijk aanwijzingen van leven bevat.


Experts schatten dat de meteoriet een waarde heeft van ruim 1,5 miljoen euro. De man is in een klap miljonair geworden, schrijft The Sun. Ja, inderdaad, hij heeft miljoenen rupiahs gekregen voor zijn vondst.

'Miljonair'


Tegenover de Indonesische nieuwssite Kompas, zegt de 33-jarige Josua Hutagalung dat hij de ruimterots voor iets meer dan 200 miljoen rupiah (omgerekend zo'n 12.000 euro) heeft verkocht aan een Amerikaanse meteorietexpert die op het Indonesische eiland Bali woont: 'Wat het exacte bedrag is... Laat dat maar mijn geheim blijven.'

Nieuwssite Detik.com schrijft dat Josua eigenlijk best wel teleurgesteld is nadat internationale media vermeldden dat de meteoriet een geschatte waarde heeft van ruim 1,5 miljoen euro, terwijl Josua er zelf slechts 200 miljoen rupiah voor heeft gekregen. 

Geld is op


Het geld is overigens helemaal op, zegt Josua aan Detik.com: 'Ik heb het geld onder de mensen verdeeld en aan de weeskinderen gegeven. Ook heb ik het geld gebruikt om de graven van mijn ouders en grootouders te herstellen.'

Josua was begin augustus dit jaar aan een grafkist aan het werken toen hij opeens een harde knal hoorde. Na een grondige inspectie van zijn woning zag Josua wat de oorzaak daarvan was: een meteoriet.
Tegenover Indonesische media vertelt hij dat de meteoriet een gat in het dak van zijn woning sloeg en uiteindelijk in de grond is beland. De ruimterots voelde volgens Josua nog warm aan toen hij het object, dat een gewicht heeft van 2,2 kilogram, uit de grond haalde.

Foto’s van de meteoriet die hij op Facebook plaatste, gingen viraal. Mensen kwamen van heinde en ver om de ruimterots te bezichtigen. Een van hen deed Josua zelfs een aantrekkelijk bod. 

Van Bali naar Sumatra


Josua ging uiteindelijk in op het bod van de Amerikaanse meteorietexpert Jared Collins die op Bali woont. Aan The Sun vertelt de Amerikaan dat zijn telefoon roodgloeiend stond met verzoeken van geïnteresseerden die de meteoriet wilden kopen.

Collins vloog naar Noord-Sumatra waar hij met Josua onderhandelde over de prijs van de ruimterots. Josua blijkt een gewiekste onderhandelaar te zijn, aldus Collins aan The Sun. 

Josua verkocht niet het hele object. Aan Kompas vertelt hij dat hij slechts een schilfer van de meteoriet aan Collins meegaf: 'Hij bracht een stuk van ongeveer 1,7 kilogram mee.'

Wat het hele verhaal nog verwarrender maakt, is de verklaring die Collins aan de BBC gaf. Het geld dat hij aan Josua gaf, bedroeg volgens hem geen 200 miljoen rupiah, en de meteoriet is geen 1,5 miljoen euro waard. 'Er bestaat geen meteoriet met een dergelijke waarde, en ik weet zeker dat geen enkele verzamelaar bereid is dat bedrag te betalen', zegt Collins aan de BBC. 

Van Sumatra naar de VS


Collins verscheepte de meteoriet uiteindelijk naar de Verenigde Staten waar de ruimterots werd gekocht door een Amerikaanse verzamelaar die het object heeft opgeslagen in een tank met vloeibare stikstof in het Centre for Meteorite Studies dat deel uitmaakt van de staatsuniversiteit van Arizona.

Experts zeggen dat het om een uiterst zeldzame soort meteoriet gaat, namelijk een CM1/2 koolstofhoudende chondriet die unieke aminozuren bevat die noodzakelijk zijn voor het ontstaan van leven.

Kerk en dochter


The Sun schrijft dat Josua Hutagalung, vader van drie zonen, een deel van het geld wil gebruiken om een kerk te bouwen in zijn gemeenschap. Ook zou hij altijd een dochter hebben gewild. Josua, aldus The Sun, hoopt dat de meteoriet die zijn woning heeft geraakt een teken is dat hij nu het geluk zal hebben om er een te krijgen.

Laatste update: 20 november 2020, 01:57 uur