Een Lion Air-toestel dat op de route Jayapura (Papua) - Makassar (Zuid-Sulawesi) vloog, heeft na een vliegtuiggeboorte een korte stop moeten maken op Pattimura International Airport in Ambon (Molukken). Moeder en kind maken het goed, staat op de website van de luchtvaartmaatschappij. 

Het vliegtuig, een Boeing 737-900ER met vluchtnummer JT-797, vertrok op woensdag (18/11/2020)  rond 13.35 uur lokale tijd vanuit Sentani International Airport richting Makassar. Zo’n 50 minuten na vertrek, vroeg de reisgenoot van de vrouw de bemanning om wat warm water omdat de vrouw last had van haar buik.

Dokter aan boord?


De bemanning die een kijkje kwam nemen, zag dat de vrouw op het punt stond te bevallen waarop de purser via de intercom vroeg of er misschien een dokter aan boord van het toestel was. En die was er gelukkig ook.

De passagier beviel op de achterste rij stoelen en had een normale bevalling. Kort na de geboorte van het kind besloten de piloten in overleg met de bemanning en de dokter het vliegtuig te laten landen op het dichtstbijzijnde vliegveld: Pattimura International Airport in Ambon.

Gezond en wel


Het vliegtuig landde daar om 15.49 uur lokale tijd. Moeder en baby, die in goede gezondheid verkeren, werden overgebracht naar het ziekenhuis voor verdere behandeling.

Het vliegtuig vertrok nog geen uur later, om 16.30 uur, uit Ambon en landde om 17.15 uur lokale tijd in Makassar.

Op de website van Lion Air staat dat de bemanningsleden getraind zijn om noodsituaties, zoals een bevalling, het hoofd te bieden. Reizigers die langer dan 28 weken zwanger zijn en die er voor kiezen met Lion Air te vliegen dienen in het bezit te zijn van een doktersverklaring. Vanaf 36 weken zwangerschap mag er niet meer worden gevlogen.