[Dit artikel is geüpdatet] Indonesië verlengt het inreisverbod voor buitenlandse bezoekers. Wegens zorgen om de besmettelijkere variant van het coronavariant wordt het inreisverbod verlengd met 14 dagen. De grenzen worden tot zeker 28 januari gesloten. 

De vorige grenssluiting duurde van 1 t/m 14 januari 2021. Het land maakt zich ernstige zorgen over de meer besmettelijke variant van het coronavirus die voor het eerst opdook in het Verenigd Koninkrijk. Tot op heden zijn er in Indonesië geen meldingen van deze besmettelijkere virusvariant. 


Uitzonderingen


Uitgezonderd van het tijdelijke inreisverbod zijn houders van een diplomatiek visum of een dienstvisum afgegeven aan functionarissen op ministerieel niveau of hoger. 


Ook houders van een diplomatieke verblijfsvergunnng (izin tinggal diplomatik), een dienstverblijfsvergunning (izin tinggal dinas), houders van een beperkte verblijfsvergunning (izin tinggal terbatas, ITAS), en houders van een permanente verblijfsvergunning (izin tinggal tetap, ITAP) zijn uitgezonderd van het inreisverbod. 


Indonesiërs die vanuit het buitenland naar Indonesië afreizen in de periode 1 t/m 14 januari 2021 kunnen het land gewoon binnenkomen. Strikte gezondheidsprotocollen zijn van toepassing.


Buitenlanders


Buitenlanders die vanaf de bekendmaking van het tijdelijke inreisverbod tot en met 31 december 2020 Indonesië bezoeken, moeten bij aankomst in Indonesië een negatief Covid-19 PCR-testresultaat laten zien. De PCR-test moet uiterlijk 48 uur vóór vertrek zijn afgelegd. 


Bij aankomst in Indonesië dienen zij nogmaals een PCR-test te ondergaan. Vervolgens worden zij op eigen kosten ondergebracht in een door de overheid aangewezen quarantainefaciliteit waar zij gedurende vijf dagen in quarantaine moeten blijven. 


Na vijf dagen wordt er weer getest. Bij een negatief PCR-testresultaat mogen buitenlandse bezoekers hun reis vervolgen. Bij een positief testresultaat, wordt de patiënt op eigen kosten opgenomen in het ziekenhuis. 


Indonesiërs


Bovenstaande procedure geldt ook voor Indonesiërs die van 1 tot en met 14 januari 2021 vanuit het buitenland naar Indonesië reizen, met het enige verschil dat de gemaakte kosten door de overheid worden vergoed.   


Vorige week sloot Indonesië al de grenzen voor buitenlandse bezoekers uit het Verenigd Koninkrijk in verband met de nieuwe, besmettelijkere variant van Covid-19.


Laatste update: 12 januari 2021, 02.19 uur