[Dit artikel is geüpdatet] In de Midden-Javaanse stad Surakarta, ook wel bekend als Solo, is de laatste tijd sprake van een stijging van het dagelijkse aantal coronagevallen. Met de feestdagen in aantocht neemt de lokale overheid extra maatregelen om een verdere stijging te voorkomen.

Eerder werd bekendgemaakt dat Fort Vastenburg
vanaf dinsdag 15 december 2020 in gebruik zal worden genomen als quarantainegebouw voor alle inkomende reizigers. Het zou niet alleen gaan om bezoekers van de stad, maar ook om de pemudik. Dit zijn inwoners van Solo die wegens werk elders wonen en van plan zijn vanaf 15 december weer terug te keren.

Van Fort Vastenburg naar Solo Technopark


Een ieder die Solo binnenkomt, niemand uitgezonderd, moet verplicht 14 dagen in quarantaine in Fort Vastenburg. Zo stond vermeld op de Indonesische nieuwssite Kompas.

Omdat dit voornemen tot veel verwarring en kritiek heeft geleid, heeft burgemeester FX Hadi Rudyatmo van Solo de bekendmaking gerectificeerd. De regeling geldt niet voor alle bezoekers, maar alleen voor de pemudik, zo schrijft het Indonesische persbureau Antara.

Inmiddels is ook afgezien van het plan om Fort Vastenburg in gebruik te nemen als quarantainegebouw. De pemudik gaan 14 dagen in quarantaine in Solo Technopark.
 

Registratie inkomende reizigers


De stad zal samenwerken met luchthaven Adi Soemarmo, busstation Tirtonadi en het treinstation om bezoekers van Solo te registreren. Medewerkers van de corona-taskforce zullen controles uitvoeren bij alle toegangswegen tot de stad.

Burgemeester Hadi Rudyatmo roept alle inwoners van Solo die wegens werk elders in het land wonenniet terug te keren zolang het coronavirus nog niet onder controle is en af te wachten tot er een vaccin beschikbaar is. Zij die echt niet kunnen wachten, moeten 14 dagen verplicht in quarantaine.

Er zullen speciale bussen worden ingezet om inkomende reizigers te vervoeren. De bussen staan klaar bij de luchthaven, het treinstation en het busstation. 

Laatste update: 15 december 2020, 02.46 uur