In Indonesië kan er binnenkort pijnloos, sneller en goedkoper getest worden op Covid-19. De Gajah Mada Universiteit in Yogyakarta heeft een blaastest ontwikkeld en getest die binnen enkele minuten een uitslag geeft.
De universiteitswebsite vermeldt dat de GeNose, het apparaat waarmee de blaastests worden uitgevoerd, inmiddels goedgekeurd is door het Indonesische ministerie van Volksgezondheid. Verwacht wordt dat met de eerste 100 apparaten die er nu zijn dagelijks 12.000 blaastests kunnen worden uitgevoerd. Een apparaat kan 120 test per dag uitvoeren.
Drie minuten
‘Het aantal van 120 tests per apparaat is gebaseerd op een testduur van drie minuten. Dit is inclusief het blazen in het apparaat. In een uur kunnen dus 20 mensen worden getest’, legt professor Kuwat Trijana, hoofd van het GeNose ontwikkelteam, uit.
De blaastest geeft niet alleen sneller resultaat, maar is ook goedkoper dan de rapidtest en de PCR-test. De blaastest kost ongeveer 15 duizend tot 25 duizend rupiah (+/- 0,90 cent – 1,50 euro) per test. De prijzen van rapidtests of pcr-tests die onder meer worden afgenomen op verscheidene luchthavens in Indonesië variëren tussen de 170 duizend – 900 duizend rupiah (+/- 10 - 50 euro).
De blaastest is niet alleen relatief goedkoop maar ook pijnloos. Het enige wat men hoeft te doen, is in het apparaat te blazen.
1,2 miljoen tests per dag
Professor Kuwat Trijana zegt dat er plannen op tafel liggen om de GeNose massaal te gaan produceren. Hij hoopt dat tegen eind februari 2021 10 duizend apparaten landelijk kunnen worden gedistribueerd. Als dat lukt, kunnen dagelijks 1,2 miljoen mensen worden getest.
Hoewel het apparaat is goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid, kan de blaastest voorlopig nog niet worden gebruikt ter vervanging van een rapidtest of een PCR-test, zegt epidemioloog Dicky Budiman aan Kompas. De GeNose kan volgens de epidemioloog wel gebruikt worden voor een preventieve screening van Covid-19.
Reacties