De Indonesische autoriteiten houden verschillende vulkanen in het land nauwlettend in de gaten. Volgens wetenschappers was er de afgelopen weken sprake van verhoogde vulkanische activiteit, wat leidde tot de evacuatie van duizenden mensen. 

Vulkaan Semeru


Bij de uitbarsting van de Semeru op dinsdagmorgen (1/12/2020) spuwde de vulkaan in de provincie Oost-Java hete vulkanische as uit, wat tot paniek leidde onder omwonenden. Dorpjes op de hellingen raakten bedekt onder een laag as.

De 3.676 meter hoge berg in het district Lumajang is de hoogste vulkaan op het eiland Java. Volgens de lokale autoriteiten zijn er vooralsnog geen meldingen van schade of gewonden.

Volgens het Centrum van Vulkanologie en Geologische Risicobeperking van Indonesië PVMBG is het het niet nodig dat de alarmstatus van de Semeru verhoogd wordt. Deze staat nu op level II.

Omwonenden en anderen krijgen het advies vier kilometer uit de buurt van de krater te blijven.

Vulkaan Ili Lewotolok


De uitbarsting van de Semeru komt twee dagen na de eruptie van de vulkaan Ili Lewotolok op het eiland Lembata. De vulkaan in Oost-Indonesië spuwde een wolk van rook en as tot wel 4000 meter de lucht in. Meer dan 4600 mensen werden geëvacueerd van de hellingen van de berg die in de provincie Oost-Nusa Tenggara ligt.

De 1.423 meter hoge berg rommelt al sinds oktober 2017.

Na de uitbarsting van Ili Lewotolok is een waarschuwing voor het vliegverkeer uitgegeven. De luchthaven is gesloten omdat veel gebieden op het eiland bedekt zijn onder een laag as.

Vulkaan Merapi


In Centraal-Java hebben de autoriteiten sinds begin november dit jaar meer dan 1800 mensen geëvacueerd die op de vruchtbare hellingen leven van de vulkaan Merapi, nadat er een toename van vulkanische activiteit werd waargenomen.

De lokale autoriteiten in de provincies Centraal-Java en Yogyakarta houden de vulkaan nauwlettend in de gaten nadat de alarmstatus van de Merapi werd verhoogd naar het op een na hoogste niveau. Mensen krijgen het advies vijf kilometer uit de buurt van de krater te blijven.

De 2.968 meter hoge vulkaan ligt zo’n 30 kilometer van het stadscentrum van Yogyakarta vandaan. Zo’n kwart miljoen mensen wonen binnen een straal van 10 kilometer rond de Merapi.

In juni dit jaar spuwde de vulkaan as en hete gas zo’n zes kilometer de lucht in. Niemand raakte toen gewond.

Bij de laatste grote uitbarsting in 2010 zijn 347 doden gevallen, zo’n 20.000 mensen werden geëvacueerd.

Vulkaan Sinabung


In de provincie Noord-Sumatra houden de autoriteiten de vulkaan Sinabung nauwlettend in de gaten nadat sensoren sinds augustus dit jaar verhoogde vulkanische activiteit hadden opgemerkt.

Dorpelingen krijgen het advies vijf kilometer uit de buurt van de krater te blijven.

Bovengenoemde bergen behoren tot de meer dan 120 actieve vulkanen in Indonesië