Elf Sumatraanse orang-oetans die illegaal Thailand en Maleisië waren binnengesmokkeld, zijn weer teruggestuurd naar Indonesië. De dieren ziijn slachtoffers van illegale handelaren.  


De dieren werden door twee vliegtuigen van luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia overgevlogen naar Soekarno-Hatta International Airport in Tangerang. 


Bij aankomst op luchthaven Soekarno-Hatta op donderdag (17/12/2020) werden de orang-oetans opgewacht door een team dierenartsen en medewerkers van de quarantainedienst die een gezondheidscheck uitvoerden, waaronder een Covid-19 test. 


Twee uit Thailand, negen uit Maleisië


Thailand stuurde twee orang-oetans terug. Het gaat om mannetje Ung Ain en vrouwtje Natalee, beiden zes jaar oud. Het is de vijfde keer sinds 2006 dat Thailand gesmokkelde orang-oetans terugstuurt naar Indonesië. 


Maleisië stuurde negen orang-oetans terug. Het gaat om vier mannetjes en vijf vrouwtjes in de leeftijd van zes tot zeven jaar oud. 


De orang-oetans gaan eerst in quarantaine op het eiland Sumatra. Het plan is om de dieren na hun rehabilitatie weer vrij te laten in het wild. 


Foto: Ministerie van Milieu en Bosbouw