[Dit artikel is geüpdatet] Indonesië heeft de eerste lading coronavaccins uit China in ontvangst genomen. Een toestel van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia landde zondagavond (6/12/2020) op Soekarno-Hatta International Airport, Tangerang, met 1,2 miljoen doses van het coronavaccin, ontwikkeld door het Chinese biofarmaceutische bedrijf Sinovac. 


De vaccins worden opgeslagen in een magazijn in Bandung, West-Java. In januari 2021 verwacht Indonesië een lading van 1,8 miljoen doses van het Sinovac-vaccin. Dat heeft president Joko ‘Jokowi’ Widodo bekendgemaakt. 


Ruwe grondstoffen


De Chinese farmaceut zal ook een lading van ruwe grondstoffen goed voor 45 miljoen doses sturen, die het Indonesische farmaceutische bedrijf PT Bio Farma lokaal zal produceren. 


PT Bio Farma is sinds augustus dit jaar bezig met het testen van de Chinese coronavaccins. Voordat er daadwerkelijk op grote schaal gevaccineerd kan worden, dient het vaccin eerst geëvalueerd te worden door de Indonesische voedsel en geneesmiddelenautoriteit BPOM. 


Indonesië heeft eerder bekendgemaakt dat het land toestemming geeft voor het gebruik van Covid-19-vaccins van de volgende farmaceutische bedrijven: Bio Farma, Sinovac, Pfizer, Sinopharm, Moderna, en AstraZeneca


Meer dan een half miljoen


In de tussentijd roept Jokowi iedereen op zich strikt te houden aan de door de overheid opgelegde gezondheidsprotocollen. Het is volgens de president belangrijk dat men een mondkapje draagt, afstand houdt en regelmatig de handen wast. 


Met meer dan een half miljoen positief geteste personen is Indonesië het land met het hoogste aantal coronagevallen in Zuidoost-Azië. Meer dan 17 duizend mensen zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. 


Foto: Biro Pers dan Media Istana BPMI
Laatste update: 8 december 2020, 09.35 uur