De Indonesische autoriteiten hebben zaterdag (12/12/2020) de arrestatie bekendgemaakt van Aris Sumarsono, beter bekend als Zulkarnaen. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dodelijke bomaanslagen op Bali in 2002 en wordt sinds 2003 gezocht.

Zulkarnaen werd op donderdag (10/12/2020) opgepakt door de Indonesische antiterreureenheid Densus 88 in Lampung op het eiland Sumatra. Hij is de militaire leider van het aan al-Qaeda gelieerde Zuidoost-Aziatische terreurnetwerk Jemaah Islamiyah. 


Bali en Jakarta


Zulkarnaen wordt ervan verdacht bommen te hebben gemaakt die zijn gebruikt bij meerdere aanslagen, waaronder de bomaanslagen op Bali in 2002 waarbij 202 doden vielen, voornamelijk westerse toeristen. Ook zou hij betrokken zijn bij de aanslag op het J.W. Marriot hotel in de Indonesische hoofdstad Jakarta in 2003, waarbij 12 mensen omkwamen.


Zulkarnaen, een bioloog, was een van de eerste Indonesische militanten die naar Afghanistan vertrok voor een gevechtstraining. De politie kwam achter zijn verblijfplaats na de arrestatie van verscheidene andere verdachte militanten eind vorige maand. 


Banden met Osama bin Laden

 

Zulkarnaen staat sinds mei 2005 op de al-Qaeda sanctielijst van de VN-Veiligheidsraad vanwege zijn banden met al-Qaeda-oprichter Osama bin Laden of met de Taliban. Zulkarnaen wordt gezien als een van de vertegenwoordigers van al-Qaeda in Zuidoost-Azië. Ook zou hij een van de weinigen zijn in Indonesië die in direct contact stond met het netwerk van Bin Laden.


In 2003 werd Zulkarnaen de militaire leider van Jemaah Islamiyah, nadat zijn voorganger, Encep Nurjaman, beter bekend als Hambali in Thailand werd gearresteerd. Hambali die wordt beschuldigd van betrokkenheid bij onder meer de bomaanslagen op Bali in 2002. 


Nieuwe dreiging


In de daaropvolgende jaren slaagden Indonesische veiligheidstroepen, met steun van de VS en Australië, er in het Jemaah Islamiyah-netwerk de kop in te drukken door leiders en bommenmakers te doden en honderden militanten op te pakken.


De laatste jaren is echter een nieuwe dreiging ontstaan uit de hoek van IS-sympathisanten, onder wie Indonesiërs die naar het Midden-Oosten zijn afgereisd om daar te vechten voor Islamitische Staat.


Bij de aanslagen op Bali op 12 oktober 2002 kwamen 202 mensen om, onder wie veel westerse toeristen. Op die bewuste dag blies een zelfmoordterrorist zichzelf op in Paddy’s Bar in Kuta. Een andere zelfmoordterrorist bracht een autobom tot ontploffing in de straat bij Sari Club, dat tegenover Paddy’s Bar ligt. Een andere bom werd tot ontploffing gebracht niet ver van het Amerikaanse consulaat in Denpasar. 


Bronnen: AP News, The Guardian