Een Indonesiër die ervan verdacht wordt de “Con Queen of Hollywood” te zijn, stond eind vorige week voor de rechtbank in Londen. Hij zou nietsvermoedende, meestal beginnende acteurs, honderdduizenden dollars hebben afgetroggeld door zich voor te doen als een invloedrijke persoon in de Amerikaanse filmwereld. 


De 41-jarige Indonesiër Hargobind Tahilramani werd eind november in Manchester door de politie in de boeien geslagen. Hij wordt beschuldigd van identiteitsfraude, internetfraude en samenzwering om fraude te plegen. De VS hebben een verzoek tot uitlevering ingediend. 


FBI maakt jacht op de Hollywood Con Queen


De FBI is al jarenlang bezig met het onderzoek naar Tahilramani. De BBC schrijft dat de Amerikaanse federale inlichtingendienst al sinds 2013 jacht maakt op de “Con Queen of Hollywood”. 


Tahilramani zou zich hebben voorgedaan als een invloedrijke persoon in de Amerikaanse filmindustrie. Zo imiteerde hij de stemmen van Kathleen Kennedy (directeur van Lucasfilm), Amy Pascal (ex-studiobaas van Sony), en Sherry Lansing (ex-directeur Paramount Pictures). Ook zou hij de stemmen van mannelijke managers hebben geïmiteerd. 


Naar Indonesië en ... weg geld!


Uit gerechtelijke documenten blijkt dat Tahilramani werknemers uit de filmindustrie benaderde met aanbiedingen voor lucratieve banen in de filmwereld. Zij kregen de opdracht naar Indonesië af te reizen voor locatiescouting, onderzoek en het schrijven van scenario’s. 


Eenmaal in Indonesië aangekomen, lieten Tahilramani en zijn kornuiten de nietsvermoedende slachtoffers betalen voor verscheidene diensten, onder meer voor het vervoer ter plaatse met de belofte dat de betaalde kosten worden vergoed. Uiteindelijk zagen de slachtoffers hun geld nooit meer terug. Ook de beloofde filmprojecten werden nooit gerealiseerd. 


Twijfels? In stukken hakken!


Als de slachtoffers klaagden of hun twijfels uitten, dreigde Tahilramani hen soms in stukken te hakken, zo blijft uit de gerechtelijke documenten.  


De coronapandemie en de daarbij behorende reisrestricties weerhield Tahilramani er niet van zijn oplichtingspraktijken voort te zetten. In plaats van naar Indonesië af te reizen vroeg hij zijn slachtoffers te betalen voor niet bestaande ‘trainingsvideo’s’.


Wie is Hargobind Tahilramani?


Hargobind Tahilramani is in 1979 geboren in de Indonesische hoofdstad Jakarta. De 41-jarige Indonesiër is de zoon is van wijlen Lal C. Tahilramani, een bekende filmproducent uit de jaren ’80, die films maakte met Indonesische acteurs zoals Lydia Kandou, Ade Irawan en Rano Karno. 

 

The Hollywood Reporter schrijft dat Tahilramani opgroeide in een rijke buurt in Jakarta en dat hij de zoon was van immigranten uit Pakistan en Hongkong.


Op 18-jarige leeftijd vertrok hij naar de Verenigde Staten voor en tweejarige studie. En het was tijdens zijn studententijd in de VS dat hij voor het eerst in aanraking kwam met de wet. Zijn naam komt voor in een rechtbankverslag waarin vermeld staat dat hij en andere beklaagden worden beschuldigd van verduistering van geldbedragen uit schoolfondsen. Ook werd hij beschuldigd van het vervalsen van cheques in Las Vegas in 2001. 


Achter de tralies


In 2006, in Indonesië, arresteerde de politie Tahilramani op verdenking van verduistering. Hij kreeg een celstraf opgelegd van een aantal maanden. In gevangenschap slaagde hij er in aan een gsm te komen die hij gebruikte voor het plegen van een dreigtelefoontje naar de Amerikaanse ambassade in Jakarta met als gevolg dat hij extra tijd achter de tralies moest doorbrengen. 


Na zijn vrijlating begon Tahilramani aan de vroegste versies van wat later de boeken in zou gaan als de “Con Queen Scam”. In 2016 verhuisde hij naar het Verenigd Koninkrijk waar hij zijn fraudepraktijken onverhinderd voortzette.