Tesla-baas Elon Musk mag voor zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX gebruik maken van Indonesië’s toekomstige raketlanceerbasis in de afgelegen provincie Papua. Tijdens een telefoongesprek op vrijdag (11/12/2020) bespraken president Joko ‘Jokowi’ Widodo en Musk ook de mogelijkheden voor een partnerschap tussen Indonesië en de elektrische autobouwer Tesla. 


Het Indonesische instituut voor lucht- en ruimtevaart LAPAN is momenteel bezig aan de bouw van de eerste raketlanceerbasis op het eiland Biak in de meest oostelijke provincie van Indonesië, Papua. De basis zal naar verwachting in 2024 gereed zijn. 


Lijst van mogelijke partners


Dit grootschalige project heeft internationale investeerders nodig en ruimtevaartbedrijf SpaceX komt voor op Indonesië’s lijst van mogelijke partners. SpaceX, opgericht door Elon Musk, maakt momenteel gebruik van Amerikaanse lanceerbases voor de lancering van raketten. 


Het is nog niet duidelijk of Musk ingaat op het aanbod van Jokowi. Wel zou Musk hebben ingestemd om in januari 2021 een team naar Indonesië te sturen om de investeringsmogelijkheden te bekijken. Dat staat op de website van het ministerie dat maritieme zaken en investeringen coördineert.   


Rijk aan nikkel


Indonesië, dat rijk is aan koper, nikkel en tin, wil graag de grootste producent van lithium-ion accu’s ter wereld worden. Nikkel is een belangrijk onderdeel van lithium-ion accu’s die worden gebruikt voor de aandrijving van elektrische voertuigen.  In een Tweet die Musk eerder dit jaar plaatste, prees hij de nikkelproductie in Indonesië.