Sarinah, het eerste moderne warenhuis in Indonesië, blijkt een verborgen schat te herbergen. Het gaat om een gigantisch muurreliëf dat ontdekt werd tijdens renovatiewerkzaamheden van het in de jaren ’60 gebouwde warenhuis.


De vondst kwam aan het licht toen in 2020 foto’s van het muurreliëf op Instagram circuleerden. Tegen Indonesische media legt Sarinah-directeur Fetty Kwartati uit dat het muurreliëf al bestond sinds het warenhuis in augustus 1966 voor het eerst door president Soekarno ingehuldigd werd. 


Groep kunstenaars uit Yogyakarta


Volgens de Indonesische erfgoeddienst Tim Ahli Cagar Budaya TACB is het muurreliëf het werk van kunstenaars uit Yogyakarta wier identiteit nog niet bekend is, schrijft Kompas


Het muurreliëf kon toentertijd nog door het winkelend publiek bewonderd worden totdat er in 1984 een grote brand in het warenhuis woedde. Wegens herstelwerkzaamheden werd het kunstwerk verplaatst naar een ruimte op de begane grond waar het jarenlang onopgemerkt bleef. 


13 x 3 meter


Tempo meldt dat het muurreliëf, dat een afmeting heeft van 13x3 meter, al die tijd werd bewaard in een afgesloten ruimte achter een voormalig fastfoodrestaurant. Op het muurreliëf zijn boeren, vissers en vrouwen te zien die hun handelswaar bij zich dragen. Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van Soekarno, de eerste president en grondlegger van de Indonesische republiek. 


In warenhuis Sarinah aan de Jalan M. H. Thamrinstraat in Centraal-Jakarta vindt momenteel een grote renovatie plaats, waarbij ook het muurrelief gerestaureerd wordt. Het muurrelief zal in het atrium worden geplaatst, waar het winkelend publiek het kunstwerk weer zal kunnen bewonderen. 


Verwacht wordt dat de renovatiewerkzaamheden in augustus dit jaar gereed zullen zijn.


Foto: Kementerian Badan Usaha Milik Negara Republik Indonesia BUMN