Saung Angklung Udjo in de West-Javaanse stad Bandung kampt door de coronacrisis met financiële gevolgen. De muziekschool die een geliefde attractie is onder zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen vreest voor haar voortbestaan. 


De muziekschool ziet een sterke terugloop van bezoekers. Vaak ontvangt de toeristische attractie in Bandung niet meer dan 20 bezoekers per week. ‘Het is zelfs voorgekomen dat 30 muzikanten moesten optreden voor een gezin dat bestond uit vader, moeder en drie kleine kinderen’, vertelt directeur Udjo Taufik Hidayat zoals geciteerd door Kompas


Honderden bezoekers


Onder normale omstandigheden trekt de muziekschool honderden bezoekers per dag. Maar, zegt Hidayat, door de pandemie zijn toeristen terughoudend met het bezoeken van Saung Angklung Udjo. Bovendien bestaat het grootste deel van de bezoekers uit scholieren en buitenlandse toeristen. Door de coronamaatregelen zien we deze twee groepen hier niet meer, legt Hidayat uit. 


Saung Angklung Udjo heeft door de coronacrisis 90 procent van de in totaal 600 werknemers moeten ontslaan, schrijft CNN. De resterende werknemers wilden blijven werken voor minder dan de helft van het oorspronkelijke salaris. 


Oproep om steun


Hidayat doet dan ook een oproep om steun. Hij hoopt dat de overheid met een oplossing kan komen. Saung Angklung Udjo is er immers niet alleen voor de toeristen. Bij de Bandungse muziekschool gaat het ook om het behoud van de West-Javaanse kunst en cultuur, aldus Hidayat. 


Ook via Instagram doet Saung Angklung Udjo een oproep om steun. De muziekschool houdt via dit kanaal een geldinzamelactie voor haar werknemers.