De apen bij de Uluwatu-tempel op Bali staan erom bekend spullen te stelen van nietsvermoedende toeristen en die vervolgens te ruilen voor voedsel. Uit recent onderzoek blijkt dat de apen ook heel goed weten aan welke spullen bezoekers veel waarde hechten. Deze informatie gebruiken ze om hun winst te maximaliseren. 


Het onderzoek, dat is gepubliceerd op 11 januari 2021 in het wetenschappelijke tijdschrift Royal Society, laat zien dat de apen heel goed weten dat toeristen veel waarde hechten aan spullen zoals mobiele telefoons, portemonnees en brillen op sterkte. Deze worden dan ook vaak weggegrist door de slimme langstaart makaken. De apen weten dat toeristen bereid zijn een hogere beloning te geven in ruil voor de gestolen goederen. 


Echte experts


Tegen The Guardian zei hoofdonderzoeker Jean-Baptiste Leca dat de apen echte experts zijn geworden in het stelen van onoplettende toeristen die adviezen van tempelmedewerkers in de wind slaan. Bezoekers van de Uluwatu-tempel krijgen namelijk het advies waardevolle spullen in dichtgeritste tassen te bewaren en deze goed vast te houden, dicht tegen het lichaam aan.


Meer waard? Hogere beloning


Voor het onderzoek filmde het team van Leca 273 dagen lang de interactie tussen apen en bezoekers van de Uluwatu-tempel. De onderzoekers ontdekten dat de makaken een hogere beloning – zoals meer voedsel - wilden voor spullen die meer waard zijn.


Het onderhandelen tussen de aap, het slachtoffer en de tempelmedewerker om de spullen terug te krijgen, duurde volgens het onderzoek vaak slechts enkele minuten. Het ging hierbij om spullen die minder waard zijn. De apen waren in dit geval tevreden met een minder hoge beloning. 


De langste onderhandeling duurde 25 minuten. 


Culturele intelligentie


Stelen en ruilen is volgens Leca een vorm van culturele intelligentie bij apen. De hoofdonderzoeker zegt dat de langstaart makaken dit gedrag van elkaar leren en dat dit aangeleerde gedrag al minstens 30 jaar in stand wordt gehouden in deze apenpopulatie.