[Dit artikel is geüpdatet] Een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter heeft op het Indonesische eiland Sulawesi aan zeker 81 mensen het leven gekost. Honderden anderen raakten gewond. 


De lokale autoriteiten zeggen dat in Mamuju de meeste slachtoffers zijn gevallen. Ook in het nabijgelegen Majene heeft de aardbeving levens gekost, schrijft persbureau Reuters. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder zal oplopen. 


Landverschuivingen


De aardbeving en naschokken hebben drie landverschuivingen veroorzaakt en de elektriciteitsvoorziening afgesneden. Bruggen, tientallen huizen, twee hotels en het kantoor van de gouverneur raakten zwaar beschadigd. 


Het epicentrum van de aardbeving, die ongeveer 7 seconden werd gevoeld, lag 6 kilometer ten noordoosten van de stad Majene, West-Sulawesi. De beving vond net voor 01.30 uur lokale tijd plaats op een diepte van 10 kilometer. Duizenden mensen zijn uit hun huis gevlucht naar veiligere, hoger gelegen plaatsen. 


Geen tsunamiwaarschuwing


Er is geen tsunamiwaarschuwing afgegeven, maar volgens het Indonesische agentschap voor meteorologie, klimatologie en geofysica BMKG kunnen zwaardere naschokken mogelijk een tsunami veroorzaken. Het BMKG roept mensen op alert te blijven.


Er zijn zeker 26 naschokken in de regio gevoeld. De aardbeving van vrijdagochtend (15/1/2021) werd voorafgegaan door een aardbeving van 5,9 op de schaal van Richter. 


Januari 2021


In de eerste twee weken van het nieuwe jaar kreeg Indonesië te kampen met verscheidene natuurrampen zoals overstromingen in Zuid-Kalimantan en Noord-Sulawesi die aan respectievelijk minstens 15 en vijf mensen het leven hebben gekost, en landverschuivingen in de provincie West-Java waarbij zeker 32 mensen zijn omgekomen.


In de provincie Oost-Java is op zaterdag (16/01/2021) de vulkaan Semeru uitgebarsten. Vooralsnog zijn er geen meldingen van slachtoffers.


Ring van Vuur


Indonesië bevindt zich in de zogenoemde Pacifische Ring van Vuur, een hoefijzervormig gebied rondom de Grote Oceaan waar vaker aardbevingen en vulkaanuitbarstingen optreden. In 2018 werd de havenstad Palu in de provincie Centraal-Sulawesi getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter, gevolgd door een tsunami. Duizenden mensen kwamen daarbij om het leven. 


Laatste update: 22 januari 2021, 03:38 uur