Delen van Jakarta stonden het afgelopen weekend onder water na hevige regenval. Meer dan duizend inwoners van de Indonesische hoofdstad hebben noodgedwongen hun huizen moeten verlaten. 

Hoewel het water op maandag (22/02/2021) weer is gezakt, is het gevaar nog niet geweken. De meteorologische dienst van Indonesië verwacht dat het slechte weer de komende dagen blijft aanhouden. 


Vijf mensen omgekomen


De autoriteiten zeggen dat zeker vijf mensen, onder wie vier kinderen, zijn omgekomen door overstromingen in Jakarta. Zo’n 1.380 mensen uit wijken in het zuiden en oosten van de hoofstad werden geëvacueerd nadat het water daar een hoogte had bereikt van, 1,8 meter. 


Op foto’s en video’s die op sociale media werden geplaatst, is te zien hoe tijdens de piek van het regenseizoen inwoners van de stad door het water waden, auto’s bijna compleet onder water verdwijnen, en reddingsteams oudere inwoners met rubberen bootjes in veiligheid brengen. 


200 wijken 


Volgens de gouverneur van Jakarta, Anies Baswedan, zijn ongeveer tweehonderd wijken in de hoofdstad getroffen door overstromingen, eraan toevoegend dat er in de stad tientallen evacuatiecentra zijn opgezet.


Overstromingen tijdens het regenseizoen vormen een jaarlijks terugkerend probleem voor de hoofdstad van Indonesië, maar ook voor andere delen van Indonesië.