Indonesië stopt dit jaar met de productie van Lay's, Cheetos en Doritos. Wie zich een leven zonder genoemde chips niet kan voorstellen, kan de komende maanden volop gaan hamsteren. Want, de productie stopt ‘pas’ per 18 augustus 2021. 


Lays, Cheetos en Doritos, die enorm populair zijn in het land, worden in Indonesië momenteel geproduceerd en gedistribueerd door PepsiCo en de lokale voedselgigant PT Indofood CBP Sukses Makmur Tbk (ICBP) in een joint venture onder de naam PT Indofood Fritolay Makmur (IFL). 


Alle aandelen


PepsiCo heeft in totaal 49 procent aandelen in IFL in bezit. Die aandelen, met een geschatte waarde van 494 miljard rupiah, omgerekend ongeveer 29 miljoen euro, zijn op woensdag (17/2/2021) allemaal opgekocht door ICBP


Hiermee eindigt de 30 jaar lange samenwerking tussen PepsiCo en PT Indofood CBP Sukses Makmur Tbk in IFL, die tevens het einde betekent van de licentieovereenkomst met PepsiCo met betrekking tot Cheetos, Lay’s en Doritos. 


Per 18 augustus 2021


PepsiCo en ICBP zijn overeengekomen dat de licentieovereenkomst zes maanden na de aandelentransactie eindigt. Dit houdt in dat de productie van Cheetos, Lay’s en Doritos per 18 augustus 2021 stopt. 


Ook zijn beide partijen overeengekomen dat PepsiCo en andere gelieerde ondernemingen genoemde producten met ingang van 18 augustus 2021 gedurende drie jaar niet mogen produceren of distribueren in Indonesië. 


PepsiCo blijft wel doorgaan met de productie en verkoop van producten die niet gerelateerd zijn aan IFL zoals Quaker Oats. 


Misschien dat de populaire merken na drie jaar weer in de supermarktschappen zullen verschijnen? PepsiCo hoopt in elk geval op een snelle terugkeer van Cheetos, Lay’s en Doritos in Indonesië. 


Chitato


Het verdwijnen van Cheetos, Lay’s en Doritos betekent niet het einde van het bestaan van chips in Indonesië. 


Een ander populair chipsmerk is Chitato dat beschikbaar is in verschillende smaken, zoals Indomie Goreng. Chitato is een product van de Indonesische voedselgigant  PT Indofood Sukses Makmur Tbk. Van hetzelfde bedrijf komt ook het populaire merk Qtela, chips gemaakt van cassave, tempe of ubi (zoete aardappel).


Foto: PT. Indofood