[Dit artikel is geüpdatet] Visser Abdullah wist niet wat hij zag toen hij een volwassen vrouwtjeshaai opensneed. In de buik van het roofdier zag hij een babyhaai met een ‘menselijk gezicht’. Vooral de twee grote ogen vielen Abdullah op. 


Op zaterdagavond (20/2/2021) vertrok visser Abdullah om te gaan vissen in de wateren van Butupulu, Oost-Nusa Tenggara. Toen hij na een tijdje zijn netten binnenhaalde, trof hij er een dode vrouwtjeshaai aan. Abdullah besloot de haai aan wal open te snijden en ging verder met vissen.


Bizarre ontdekking


Terug aan wal, sneed de visser de haai open en deed een bizarre ontdekking. De vrouwtjeshaai bleek zwanger te zijn en had twee levenloze jongen in haar buik. Er zijn ook media die melding maken van drie levenloze babyhaaien. Een van de babyhaaien had een wel heel bijzonder uiterlijk, zoals te zien is op onderstaande foto's. Abdullah bewaarde de babyhaai in een glazen pot gevuld met alcohol. Het nieuws over de bizarre vondst verspreidde zich als een lopend vuurtje door het dorp en ver daarbuiten. Mensen kwamen van heinde en ver om de babyhaai met eigen ogen te aanschouwen. Al snel gingen foto’s en video’s van de vondst viraal. 


Genetische schade


Agus Hartoko, hoogleraar oceanografie aan de Diponegoro universiteit in Semarang, Midden-Java, vermoedt dat er sprake is van genetische schade. 


‘Als hij in zo’n conditie is aangetroffen in de buik van de moederhaai, dan kan er sprake zijn van genetische schade, veroorzaakt door ziekte, parasieten, of verontreiniging met zware metalen of  chemische stoffen’, aldus Hartoko zoals geciteerd door Detik.com


Onvoldoende gegroeid


Alfred G.O. Kase, docent bij de faculteit visserij- en zeewetenschappen aan de Artha Wacana universiteit in Kupang, Oost-Nusa Tenggara, zegt tegenover Merdeka.com dat de babyhaai onvoldoende gegroeid is en daardoor misvormd. De andere babyhaai was wel ‘normaal’. 


‘Dat is mijn analyse, die overigens nog wel geverifieerd moet worden’, voegt Kase eraan toe. 

 

Heel normaal


Abdullah en zijn babyhaai hebben intussen ook al bezoek gehad van het Indonesische agentschap voor het behoud van de nationale wateren BKPPN. 


Volgens Imam Fauzi, BKPPN-hoofd in Kupang, is de haai die Abdullah heeft gevangen een zogeheten zwartvinpunthaai. 


En, zegt hij in een interview aan Kompas, de babyhaai is zoals hij behoort te zijn, namelijk nog niet ontwikkeld. Naarmate hij groeit en ouder wordt, krijgt hij de vormen van een zwartvinpunthaai. Bij de geboorte zitten de ogen aan de zijkant van de kop.


Fauzi roept het publiek op om hier geen ophef van te maken.


Ministerie van Milieu en Bosbouw


Inmiddels heeft het Indonesische ministerie van Milieu en Bosbouw ook al gereageerd op de ophef over de babyhaai met de grote ogen. Net als professor Agus Hartoko, denkt het ministerie dat er sprake is van genetische schade. 


Hoewel er in Indonesië geen verbod geldt op het vangen van haaien en de haai in Indonesië nog niet als beschermde diersoort wordt aangemerkt, roept het ministerie het publiek op de consumptie van haaienvinnen te beperken. Haaien zijn belangrijk voor een gezonde balans van het leven in zee. Ze horen bij de top van de voedselketen in zee. De afname van de haaienpopulatie kan verwoestende gevolgen hebben voor het mariene ecosysteem. 


Laatste update: 1 maart 2021, 02:04 uur