De politie van Bali maakt jacht op een voortvluchtige man die vorige week is ontsnapt uit het detentiecentrum waar hij vastzat in afwachting van zijn uitzetting. Volgens de Balinese politie wordt de man, een Rus, ook gezocht door Interpol. De autoriteiten hebben camerabeelden vrijgegeven waarop te zien is dat de voortvluchtige Andrei Kovalenka het detentiecentrum in Denpasar op donderdag 11 februari 2021 verliet toen medewerkers bezig waren met het afhandelen van zijn uitzettingspapieren. 


Volgens de politie van Bali wordt de Rus ook gezocht door Interpol, al wil de politie niet zeggen waarvoor. 


Andrei Kovalenka of Andrew Ayer


De immigratiebeambten hebben, nadat zij erachter kwamen dat Kovalenka, die ook luistert naar de naam Andrew Ayer, het detentiecentrum uitgeglipt was, meteen de politie en de Russische ambassade ingeschakeld. De Russische ambassade wil echter niet ingaan op deze zaak. 


De 32-jarige Kovalenka werd in 2019 opgepakt in een café in Kuta omdat hij marihuana verkocht aan toeristen. Hij kreeg een celstraf van 18 maanden in de beruchte Kerobokan gevangenis en werd op 3 februari dit jaar vrijgelaten. 


Na zijn vrijlating werd de Rus overgeleverd aan de immigratiedienst. Hij verbleef al die tijd in het detentiecentrum in afwachting van zijn uitzetting. 


Bezoek van een vrouw


Volgens de politie ontsnapte Kovalenka nadat hij bezoek kreeg van een Russische vrouw die werd geïdentificeerd als de 33-jarige Ekaterina Trubkina. De politie is ook naar haar op zoek omdat ze ervan wordt verdacht Kovalenka te hebben geholpen bij zijn ontsnapping. 


Op onderstaande foto zijn Kovalenka en Trubkina te zien mét en zonder mondkapje. Buitenshuis is het dragen van een mondkapje verplicht in Indonesië.