Op Kalimantan zijn eerder deze maand tien orang-oetans weer vrijgelaten in het wild. Helikopters werden ingezet om de dieren vanuit het rehabilitatiecentrum naar het oerwoud te vervoeren.
‘Het gebruik van een helikopter is de beste manier om orang-oetans tijdens de pandemie te vervoeren’, aldus BOSF-programma manager Denny Kurniawan zoals geciteerd door persbureau Reuters. BOSF is een stichting die zich inzet voor het welzijn van de Borneose orang-oetan.
Verhoogd risico op besmetting
Over land en over zee zou het dagen hebben gekost om het drop-off gebied te bereiken, met als gevolg een verhoogd risico op overdracht van het coronavirus. Er zijn strikte gezondheidsprotocollen geïmplementeerd om de kans op besmetting met Covid-19 te verminderen. Zo droegen dierenartsen tijdens de laatste medische controle op de dieren beschermende pakken en mondneusmaskers.
Het is de eerste vrijlating van orang-oetans in het wild sinds een jaar. ‘We hebben al een jaar lang geen orang-oetans kunnen vrijlaten vanwege de pandemie’, aldus BOSF-Ceo Jamartin Sihite zoals geciteerd door The Borneo Post.
Ernstig bedreigd
De tien orang-oetans werden vlak voor hun reis verdoofd en in grote transportkooien geplaatst die door helikopters werden getild en gevlogen naar hun eindbestemming: het oerwoud van Kalimantan. Voordat de dieren diep in het oerwoud werden vrijgelaten, hebben ze eerst nog een korte bootreis moeten maken naar Bukit Batikap, een beschermd bosgebied in Centraal-Kalimantan.
Een aantal orang-oetans is vrijgelaten in een ander bosgebied in Oost-Kalimantan.
De orang-oetan wordt ernstig bedreigd. Er leven naar schatting zo'n 100 duizend Borneose orang-oetans in het wild. Hun leefgebied wordt steeds kleiner door houtkap, bijvoorbeeld voor het winnen van palmolie. Ook worden orang-oetans gevangen genomen en verkocht als huisdier.
Reacties