Een aerobicinstructrice, die maandag (1/2/2021) een instructievideo voor een van haar aerobiclessen filmde, besefte niet dat er achter haar een staatsgreep plaatsvond. Leuk om te weten is dat de muziek waarop ze danste van Indonesische makelij is. 


Het Indonesische lied Ampun Bang Jago, is razendpopulair onder Indonesische gebruikers van sociaal media kanaal TikTok. Het is geschreven door het Indonesische zanger/rapper-duo Jonathan Dorongpangalo en Everly Salikar alias Tian Storm en Ever Slkr uit Bitung, Noord-Sulawesi. 


Superieur


Ampung Bang Jago, dat gaat over de persoonlijke ervaringen van de zangers/rappers, is sarcastisch bedoeld, schrijft CNN Indonesia. ‘Ampung Bang Jago’ betekent vrij vertaald ‘Vergeef me boss’ en gaat over mensen die zichzelf superieur voelen en neerkijken op anderen. 


In Bitung, waar Tian Storm en Ever Slkr vandaan komen, wordt dit soort muziek ook Disko Tanah genoemd. Disko Tanah verwijst naar de gewoonte van de plaatselijke bevolking om tijdens een feest meteen van hun stoel op te staan en te gaan dansen zodra er muziek wordt gedraaid.


Deel II


De instructievideo van aerobicinstructrice Khing Hnin Wai heeft het zangersduo geen windeieren gelegd, want er is een tweede deel van Ampung Bang Jago in de maak. ‘De songtekst blijft hetzelfde, maar met een iets andere mix’, aldus Tian Storm geciteerd door CNN.  


De zanger kan niet met zekerheid zeggen wanneer Disko Tanah is ontstaan in Bitung. Wat wel zeker is, is dat door het instructiefilmpje van Khing Hnin Wai Indonesische muziek wereldwijd bekendheid heeft gekregen. 


Van links naar rechts


Op onderstaande video is te zien hoe de fitnessinstructrice vol enthousiasme op de meeslepende muziek van het Indonesische zanger/rapper duo danst, waarbij ze lenig van links naar rechts beweegt en haar armen omhoog, naar voren en naar achteren zwaait, terwijl er op de achtergrond een staatsgreep plaatsvindt.