De politie in Indonesië is een onderzoek gestart nadat een vrouw uit Cianjur, West-Java, had beweerd zwanger te zijn geworden door een windvlaag. Een uur nadat de wind haar had bezwangerd, beviel de 25-jarige vrouw van een gezonde baby. 


Volgens Indonesische media lag Siti Zainah na het middaggebed op de grond in haar woonkamer wat uit te rusten toen ze opeens voelde dat wind haar vagina binnendrong. Vijftien minuten later ervoer Siti hevige pijn in haar buik die opeens snel begon te groeien. 


Niet lang daarna beviel de vrouw in een nabijgelegen gezondheidskliniek van een meisje van 2,9 kilogram. 


'Cryptische zwangerschap'


Eman Sulaeman, hoofd van de gezondheidskliniek, vermoedt dat er in het geval van Siti Zainah sprake is van een zogeheten ‘cryptische zwangerschap’ waarbij de moeder niet weet dat ze zwanger is. De moeder is zich pas bewust van de zwangerschap op het moment dat ze bevalt. 


Het nieuws verspreidde zich snel en bereikte ook de lokale autoriteiten die de politie erbij haalden om de zaak tot op de bodem uit te zoeken om geen onrust onder het volk aan te wakkeren. 


Siti werd het mikpunt van spot. Sommigen beschuldigden haar ervan het verhaal verzonnen te hebben als dekmantel voor een buitenechtelijke zwangerschap. Siti houdt echter vol dat ze zwanger is geworden door een windvlaag en niet door seks. 


Het belang van seksuele voorlichting


Volgens gynaecoloog Nina Martini Somad is het verhaal van Siti het bewijs dat in Indonesië seksuele voorlichting  door sommige groepen in de samenleving, en dan met name op het platteland, nog steeds als taboe wordt beschouwd. 


In grote steden vormt seks een onderwerp waarover gepraat kan worden. Scholen werken in grote steden samen met gezondheidsinstellingen bij het geven van seksuele voorlichting.


Intussen is uit politieonderzoek gebleken dat Siti sinds vier maanden gescheiden leeft van haar echtgenoot. Samen hebben ze een kind, dat nu twee jaar oud is. Of haar ex-man ook de vader is van haar pasgeboren dochter is nog niet duidelijk.