De gouverneur van Bali, Wayan Koster, gaat harder optreden tegen buitenlanders die zich niet houden aan de gezondheidsprotocollen op het eiland. Koster heeft een regeling in het leven geroepen die het mogelijk maakt overtreders van de coronamaatregelen sancties op te leggen. 


En die sancties zijn niet mals, want al bij de eerste overtreding dient de overtreder een boete te betalen van 1 miljoen rupiah. Omgerekend is dat bijna 60 euro. 


En dat is nog niet alles. Bij een tweede overtreding van de coronamaatregelen wordt de overtreder het land uitgezet, schrijft nieuwssite Detik.com


Om welke overtredingen gaat het nu eigenlijk? 


  • Het niet dragen van een mondkapje in de openbare ruimte;
  • Het niet houden van afstand tot elkaar;
  • Het creëren van menigten.


Eerder kregen buitenlanders (én Indonesiërs) die de coronamaatregelen overtraden nog een boete opgelegd ter grootte van 100 duizend rupiah. Maar waarschijnlijk was die boete niet afschrikwekkend genoeg, want buitenlanders lapten de coronamaatregelen massaal aan hun laars.  


90 procent


De afgelopen maanden maakten Indonesische media meerdere malen melding van buitenlanders op Bali die de coronamaatregelen niet naleefden. De meest gemaakte overtreding is het niet dragen van een mondkapje in openbare ruimten. 


Jawapos schrijft dat maar liefst 90 procent van de honderden overtredingen in Badung (het zuiden van Bali) begaan zijn door buitenlanders.  


Met de nieuwe regeling die op 4 maart 2021 in het leven is geroepen, maar pas vijf dagen later bekend is gemaakt, hoopt de gouverneur verspreiding van het coronavirus op het eiland zoveel mogelijk binnen de perken te houden. 


Foto: Villa Sinar Cinta, Amed