Een vliegtuig van  Batik Air kreeg tijdens het opstijgen vanuit Jambi op het Indonesische eiland Sumatra problemen met het neuswiel en was genoodzaakt weer terug te keren naar de luchthaven van vertrek. Toen het toestel – een A320-200 – bijna een half uur later weer landde in Jambi, bleek het neuswiel 90 graden gedraaid te zijn en naar beneden gezakt. 


Het incident gebeurde op zaterdag 6 maart 2021 op vlucht ID-6803 van Batik Air. Het toestel verzorgde een binnenlandse vlucht tussen de drukke havenstad Jambi en de Indonesische hoofdtad Jakarta. De vlucht tussen Jambi en Jakarta duurt normaliter een uur en tien minuten en is met acht dagelijkse vluchten een populaire route, schrijft website Simple Flying


Noodlanding ingezet


Vlucht ID-6803, met 117 passagiers en zes bemanningsleden aan boord, vertrok om 13.27 uur lokale tijd vanuit de luchthaven van Jambi, iets later dan de geplande vertrektijd van 13.10 uur. De piloten besloten op een hoogte van 3000 voet (+/- 0,9 kilometer) te stoppen met klimmen omdat zij melding kregen van een technisch probleem. De piloten besloten terug te keren naar Jambi en een noodlanding werd ingezet. Om 13.51 uur lokale tijd, landde het vliegtuig weer in Jambi. Alle inzittenden konden het toestel veilig verlaten. Wel zag het grondpersoneel dat er tijdens de landing vuur, vonken en rook uit het neuswiel kwamen. Het neuswiel bleek na de landing 90 graden gedraaid te zijn en naar beneden gezakt. 


Dochteronderneming van Lion Air


Er komt een grondig onderzoek om de oorzaak van het incident te achterhalen. Het toestel dat staat geregisteerd als PK-LUT, is een bijna vier jaar oude Airbus 320-200, nieuw geleverd aan de Indonesische luchtvaartmaatschappij Batik Air in mei 2017. 


Batik Air, dochteronderneming van Lion Air, verzorgt voornamelijk binnenlandse vluchten.