‘Dames en heren, onthoud, we gebruiken altijd mes en vork of eetstokjes voor het eten van rijst! We gebruiken niet onze handen of vingers !!!’, luidt de tweet van een Britse etiquette-expert. Het moge duidelijk zijn dat niet iedereen gediend is van het advies van deze ‘expert’.



Grant Harrold, de voormalige butler van prins Charles, heeft de tongen flink losgemaakt op Twitter. Harrold laat in een reactie weten dat zijn tweet enkel en alleen over de Britse tafeletiquette gaat. Maar het mocht niet baten. De etiquette-expert kreeg miljoenen reacties op zijn tweet. En, die zijn niet mals. 


Aziatische landen


De meeste reageerders komen uit Aziatische landen waar eten met je hand heel gewoon is. Hieronder een aantal reacties op de tweet van Harrold: 

‘Je mist wat als je nasi padang met vork en mes eet. Wat heb ik een medelijden met je.’

‘En laat dat nu net de reden zijn dat jullie nooit het plezier en de voldoening ervaren van het eten met je handen, met name van Indiaas eten.’ 

‘Goed om meer te weten te komen over de Britse tafeletiquette, maar laat het eten van rijst maar over aan Aziaten.’


Sommige reageerders laten ook weten dat het in Azië heel gewoon is om rijst met lepel (en vork) te eten, en niet met mes en vork!


Voordelen


Makan pakai tangan, eten met je hand, is iets dat heel gewoon is in Indonesië. Het eten met je hand, of eigenlijk met je vingers, vergt in het begin wel de nodige oefening. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt, heb je je bestek niet meer nodig. Behalve dan bij het eten van soep en andere waterige gerechten.


Ook leuk om te weten is dat het eten met je hand verschillende voordelen kent. Wil je weten welke? Lees dan ons artikel over de Vijf voordelen van eten met je hand