Het Indonesisch badmintonteam moet zich terugtrekken uit het prestigieuze badmintontoernooi All England dat jaarlijks in Engeland wordt gehouden. Bij aankomst in Birmingham, werd een passagier op dezelfde vlucht als het Indonesisch badmintonteam positief getest op Covid-19. 


De Indonesische badmintonspelers vertrokken op vrijdag 12 maart 2021 21.40 uur lokale tijd vanuit Jakarta naar Birmingham met een tussenstop in Istanbul. Op de vlucht tussen Istanbul naar Birmingham bleek een passagier het coronavirus bij zich te dragen. 


De reiziger werd bij aankomst in Birmingham positief getest op Covid-19. 


Tien dagen


Aan Tempo vertelt Ricky Soebagdja, manager van het Indonesisch badmintonteam, dat alle passagiers die op dezelfde vlucht zaten als de positief geteste reiziger, gedurende tien dagen verplicht in quarantaine moeten. 


Dit betekent dat het gehele Indonesische badmintonteam zich gedwongen zag om zich terug te trekken uit All England 2021. De spelers zitten nu tot 23 maart 2021 in isolatie in hotel Crowne Plaza in Birmingham. ‘Buitengewoon pijnlijk en teleurstellend nieuws’, aldus Soebagdja.


Verplichte quarantaine 


Badminton World Federation (Badminton Wereld Federatie BWF) en Badminton England (nationale badmintonbond van Engeland) hebben bevestigd dat de Engelse gezondheidsdienst contact heeft opgenomen met spelers en teamleden van het Indonesische badmintonteam. 


In overeenstemming met de regels van de Engelse overheid moet het gehele team gedurende tien dagen vanaf de aankomstdatum verplicht in zelfisolatie gaan nadat een persoon aan boord van dezelfde vlucht positief werd getest op Covid-19. 


Veiligheid


De Wereld Badminton Federatie en de nationale badmintonbond van Engeland betreuren deze beslissing ten zeerste maar benadrukken dat zij zich dienen te houden aan de door de overheid vastgestelde gezondheidsprotocollen om op die manier de veiligheid van alle deelnemers te kunnen waarborgen. 


Alle tot nu toe behaalde resultaten blijven geldig. Alle geplande tegenstanders in de volgende ronde krijgen een walk-over (speler wint automatisch een wedstrijd door het ontbreken van de tegenstander), staat op de website van de Wereld Badminton Federatie


Vijf Indonesiërs


Toen het nieuws bekend werd gemaakt, speelden vijf Indonesiërs al hun eerste wedstrijd op het toernooi die zij ook wonnen:  Jonathan Christie, herendubbel Mohammad Ahsan/Hendra Setiawan, en herendubbel Marcus Fernaldi Gideon/Kevin Sanjaya Sukamuljo. 


Badmintontoernooi All England duurt dit jaar van 17 tot en met 21 maart 2021.