Bij een bomaanslag – mogelijk een zelfmoordaanslag - bij een kathedraal in Makassar, de hoofdstad van de Indonesische provincie Zuid-Sulawesi, zijn zeker twee mensen omgekomen. De autoriteiten vermoeden dat het om de daders gaat van de aanslag. 


Zeker 20 kerkgangers zijn naar verscheidene ziekenhuizen in Makassar gebracht waar zij aan hun verwondingen werden behandeld. De politie doet nog steeds onderzoek bij de kerk waar de aanslag plaatsvond. 


Palmzondag


De explosie vond plaats op Palmzondag 28 maart 2021. De autoriteiten zeggen dat de aanslag werd gepleegd door twee daders, een man en een vrouw, vermoedelijk een echtpaar. De daders zouden hebben geprobeerd het kerkterrein te betreden, waar de mis net was afgelopen. 


De beveiliging hield de twee echter bij de ingang tegen omdat zij er verdacht uitzagen. Daar werd ten minste een explosief tot ontploffing gebracht. 


Terroristische daad


President Joko ‘Jokowi’ Widodo veroordeelt de aanslag bij de kathedraal in Makassar en spreekt van een terroristische daad. Tijdens een persconferentie zei Jokowi dat hij de landelijke politiechef de opdracht heeft gegeven grondig onderzoek te doen naar het netwerk dat verantwoordelijk is voor de aanslag en dit netwerk vervolgens te ontmantelen. 


‘Terrorisme is een misdaad en heeft niet te maken met welke religie dan ook’, aldus Jokowi, die eraan toevoegde dat alle religieuze leringen terrorisme verwerpen. 


De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar de politie vermoedt dat de daders deel uitmaken van terreurorganisatie Jamaah Ansharut Daulah (JAD).