24 jaar geleden waren de rivieren en meren in de heuvels bijna opgedroogd als gevolg van branden die opzettelijk waren aangestoken om land vrij te maken voor landbouw. Door in de loop der jaren duizenden bomen te planten, slaagde Sadiman erin nieuwe watervoorraden te creëren.
‘Ik dacht, als ik hier geen waringinbomen plant, dan verdroogt dit gebied’, aldus Sadiman die uit ervaring weet dat waringinbomen veel water kunnen opslaan.
Duizenden waringinbomen
Sadiman, die door dorpelingen ook mbah - in het Javaans grootvader - wordt genoemd, heeft op zijn minst 11 duizend waringinbomen geplant op een gebied met een oppervlakte van zo'n 249 hectare. De lange, uitgestrekte wortels van de boom helpen het grondwater vast te houden en landerosie te voorkomen.
In de voorheen kale en droge gebieden hebben zich nieuwe waterbronnen gevormd. Het water uit de bronnen wordt gebruikt in huishoudens en voor irrigatie van landbouwgrond. Boeren uit omliggende dorpjes die voorheen moesten rondkomen van de opbrengst van één oogst per jaar, kunnen door de overvloedige waterbronnen nu de vruchten plukken van twee tot drie oogsten per jaar.
Geesten in bomen
‘Mensen maakten mij belachelijk omdat ik zaadjes van de waringinboom meebracht naar het dorp. De dorpelingen voelden zich er ongemakkelijk bij omdat ze geloofden dat er geesten in deze bomen huizen’, aldus mbah Sadiman.
Dorpsbewoner Warto vertelt aan Reuters dat sommige mensen dachten dat Sadiman gek was omdat hij zijn geiten omruilde voor jonge boompjes: ‘Maar kijk nu eens naar het resultaat.’ Mbah Sadiman, die ook kruidnagelen en jackfruit kweekt, is erin geslaagd mensen uit verschillende dorpjes te geven wat zij nodig hebben, namelijk schoon water.
‘Ik hoop dat de mensen hier een welvarend en gelukkig leven kunnen leiden’, aldus Sadiman geciteerd door Reuters. Opa Sadiman roept de dorpelingen wel op om geen bossen meer te verbranden.
Reacties