Lange tijd werd aangenomen dat de Malacocincla perspicillata was uitgestorven. De vogelsoort werd immers meer dan 170 jaar geleden voor het laatst gedocumenteerd. Groot was dan ook de verbazing van natuurbeschermers toen zij recente foto's onder ogen kregen van deze 'uitgestorven' vogelsoort. 

In oktober 2020 vingen twee mannen in de Indonesische provincie Zuid-Kalimantan een vogel die zij nog nooit eerder hadden gezien. Ze maakten foto’s van hun vondst en lieten het dier vrij. Vervolgens stuurden zij de foto’s naar lokale vogelorganisaties om het dier te identificeren. Ornithologen identificeerden de vogel als de zwartbrauwmuistimalia (Malacocincla perspicillata), een vogel die meer dan 170 jaar geleden voor het laatst werd gedocumenteerd en sindsdien niet meer is aangetroffen. In Indonesië wordt de vogel Pelanduk Kalimantan genoemd. 


Oktober 2020


De vogel werd in oktober 2020 gespot door de Indonesiërs Muhammad Suranto en Muhammad Rizky Fauzan. Ze waren in de bossen van Zuid-Kalimantan om gegevens te verzamelen over flora en fauna, toen ze een onbekende vogelsoort spotten. 


Ze slaagden erin het dier te vangen, maakten er foto’s van en lieten de vogel weer vrij, schrijft Kompas


Beperkt verspreidingsgebied


De twee stuurden de foto’s naar vogelorganisaties in de buurt, die de vogel identificeerden als de zwartbrauwmuistimalia. Ook ornithologen uit Indonesië en daarbuiten bevestigen dat het om de zwartbrauwmuistimalia gaat die zijn oorsprong vindt op Kalimantan. 


Het is onduidelijk of de populatie van deze vogelsoort momenteel met uitsterven wordt bedreigd, schrijft Mongabay. Omdat de zwartbrauwmuistimalia een beperkt verspreidingsgebied heeft, zijn ornithologen er vrijwel zeker van dat daardoor de kans op uitsterven aanwezig is. 


Bijzonder

 

Overigens staat het leefgebied van de vogelsoort onder druk door grootschalige ontbossing. Dat de zwartbrauwmuistimalia vorig jaar nog is gespot, is dus heel bijzonder te noemen. 


Natuurbeschermers willen, zodra het mogelijk is, de locatie bezoeken waar de vogel is gefotografeerd. Want, wie weet wat voor andere rijkdommen er nog meer verscholen liggen in de regenwouden van Kalimantan.