Winnaar van de ontwerpwedstrijd voor een nieuw presidentieel paleis in de Indonesische provincie Oost-Kalimantan is gerenommeerd beeldhouwer Nyoman Nuarta uit Bali. Het ontwerp van de Balinees is geïnspireerd op de mythische vogel Garuda die tevens het nationaal symbool is van Indonesië. 


Het Indonesische ministerie van Ontwikkelingsplanning heeft inmiddels verklaard dat het ontwerp van het nieuwe presidentieel paleis zich nog in de beginfase bevindt en nog uitgewerkt moet worden. 


Het ontwerp van de Balinese beeldhouwer werd namelijk onderwerp van gesprek en foto´s van het nieuwe paleis werden op sociale media overspoeld met voornamelijk negatieve reacties. 


Immens grote Garuda


Ook vijf beroepsverenigingen voor architecten waren niet te spreken over het ontwerp. Zij zetten vraagtekens bij de omvang van Garuda. De architecten pleiten voor een kleinere versie van de mythische vogel, namelijk als monument op een strategische plek bij het nieuwe paleis. 


Op foto´s van het ontwerp die op internet circuleren staat een immens grote Garuda met wijd gespreide vleugels afgebeeld. 


Symbolische betekenis


Aan verscheidene Indonesische media legt beeldhouwer Nyoman Nuarta uit dat het presidentieel paleis negen verdiepingen telt en een oppervlakte heeft van vier hectare. Het gebouw komt op een stuk grond te staan ter grootte van 32 hectare. 


Garuda heeft een spanwijdte van 200 meter. Elke vleugel heeft 17 veren, de staart heeft 8 veren, het onderste gedeelte van de staart heeft er 19, en de nek heeft 45 veren. De getallen staan voor 17 augustus 1945. Op die dag werd de Indonesische onafhankelijkheid uitgeroepen. 


Garuda Wisnu Kencana Bali


De kantoorruimtes van de president en de presidentiële staf zijn gesitueerd in het 76 meter hoge lichaam van Garuda. Ook dit getal heeft een betekenis. Nyoman Nuarte hoopt namelijk dat de bouw van het paleis dit jaar, wanneer de Indonesische republiek haar 76e verjaardag viert, kan beginnen. 


Nyoman Nuarta is overigens ook de ontwerper van Garuda Wisnu Kencana op het eiland Bali. Garuda Wisnu Kencana is een 122 meter hoog beeld van de hindoegod Wisnu die op de rug van Garuda rijdt. Het beeld staat in het gelijknamige cultureel park in het zuiden van het eiland.  


Nieuwe hoofdstad


In 2019 maakte president Joko 'Jokowi' Widodo bekend dat de nieuwe hoofdstad van Indonesië op het eiland Kalimantan komt te liggen. Om precies te zijn in de regio´s Penajam Paser Utara en Kutai Kertanegara in de provincie Oost-Kalimantan. 


De bouw van de nieuwe hoofdstad is volgens Jokowi noodzakelijk omdat de huidige hoofdstad overvol is. Jakarta kampt met veel problemen zoals verkeersopstoppingen, luchtvervuiling en overstromingen in het regenseizoen. 


Coronacrisis


De regering wil dat de bouwwerkzaamheden nog dit jaar van start gaan, terwijl de aftrap van de verhuizing van overheidsdiensten inclusief personeel gepland staat voor 2024. Critici twijfelen of er wel voldoende middelen zijn om dit miljardenproject al dit jaar te laten beginnen. 


De economie van Indonesië is immers nog niet volledig hersteld van de gevolgen van de coronacrisis.