De Indonesische regering roept Indonesiërs woonachtig in het buitenland op om in de periode 6-17 mei 2021 niet naar Indonesië af te reizen. Zij krijgen het advies hun voorgenomen reis voorlopig even uit te stellen. 


In de aanloop naar het einde van de Ramadan, keren in Indonesië jaarlijks honderdduizenden mensen terug naar hun geboortedorp om daar Idul Fitri te vieren, het einde van de vastenmaand. Deze traditionele volksverhuizing wordt ook wel mudik genoemd. 


Net als in 2020 verbiedt Indonesië ook dit jaar de jaarlijkse mudik. Het mudik-verbod geldt van 6 tot en met 17 mei.


Indonesiërs in het buitenland


Wat nieuw is, is dat de Indonesische regering dit jaar ook Indonesiërs woonachtig in het buitenland oproept om in bovengenoemde periode niet naar Indonesië af te reizen. Zij krijgen het advies om de reis naar hun geboorteland voorlopig even uit te stellen. 


Indonesië hoopt hiermee verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.


In Indonesië 


Indonesiërs krijgen het dringende advies om hun verblijfplaats ook vóór én ná de periode waarover het mudik-verbod geldt, niet te verlaten.


Overtreders van het verbod kunnen een geldboete worden opgelegd, sociale sancties, een celstraf, en/of andere sancties.


Onder meer distributieververvoer en mensen die moeten reizen vanwege een noodgeval zijn uitgezonderd van het reisverbod. Hetzelfde geldt voor hen die vanwege hun werk moeten reizen. Zij dienen wel over een zogeheten in- en uitreisvergunning te bezitten, ook wel SIKM genoemd.