Een Indonesische onderzeeboot met 53 mensen aan boord wordt sinds woensdagochtend (21/04/2021) vermist. De onderzeeboot was bezig met een torpedo-oefening in de wateren van Bali. Wat er tot nu toe bekend is.


In de vroege uren van woensdag 21 april 2021 bevond de Indonesische onderzeeboot KRI Nanggala-402 van Duitse makelij zich in de wateren ten noorden van het eiland Bali, zo’n 96 kilometer ten noorden van de regio Buleleng. De Nanggala nam deel aan een torpedo-oefening. 


Toestemming om te duiken


Om 03.00 uur lokale tijd vroeg de KRI Nanggala-402 toestemming om te duiken. Nadat daarvoor toestemming was gegeven, ging het contact verloren. 


De Indonesische marine heeft schepen uitgerust met sonarapparatuur naar het gebied gestuurd om de vermiste onderzeeboot te zoeken. Verscheidene landen, waaronder Singapore en Australië hebben aangeboden te helpen bij de zoekactie. 


Olievlek 


Een helikopter die werd ingezet zou rond 07.00 uur vanuit de lucht een olievlek hebben gezien op de plek waar de onderzeeboot onder water ging. De olievlek is mogelijk afkomstig van de KRI Nanggala-402. 


De marine vermoedt dat er sprake was van een blackout of een stroomstoring. Als gevolg daarvan raakte de onderzeeboot stuurloos en kon er geen noodprocedure worden uitgevoerd. 


Duitse makelij


De KRI Nanggala-402 werd eind jaren ‘70 in Duitsland gebouwd door de Duitse scheepswerf Howaldtswerke-Deutsche Werft (HDW). De onderzeeboot werd in 1981 in gebruik genomen door de Indonesische marine. 


De KRI Nanggala-402 weegt 1395 ton, is 59,5 meter lang, 6,3 meter breed en 5,5 meter hoog. De Nanggala is een van de in totaal vijf onderzeeboten die in het bezit zijn van de Indonesische marine. Twee daarvan zijn van Duitse makelij. De drie andere (nieuwere) onderzeeboten komen uit Zuid-Korea.