De politie van Ambon heeft een Nederlander opgepakt wegens het vervalsen van identiteits- en immigratiedocumenten. De Nederlander is aangemerkt als verdachte en zit vast in een politiecel. 


Leo Surya Nugraha Simatupang, politiechef van de Molukse eilanden Ambon en Lease, zegt dat de verdachte Indonesië is binnengekomen in 2013. ‘Uit immigratiegegevens blijkt dat de verdachte Indonesië in 2013 is binnengekomen en het land sindsdien niet heeft verlaten’, aldus Simatupang geciteerd door Kompas


Overstay


Volgens de politiechef is hier sprake van overstay omdat de termijn van het visum of de verblijfsvergunning overduidelijk is verstreken. 


Simatupang legt uit dat de Nederlander zijn identiteitsdocumenten heeft vervalst om als inwoner van Ambon-stad allerlei administratieve zaken te kunnen regelen zoals een Kartu Keluarga of gezinskaart: ‘Hij heeft al die tijd een valse identiteit gebruikt. Op die manier kon hij in het bezit komen van een Indonesische identiteitskaart (KTP), terwijl hij geen Indonesisch staatsburger is.’


Burgerlijke stand


Volgens Selly Haurissa, hoofd Burgerlijke Stand van Ambon, staat GDFM als Indonesisch staatsburger inderdaad ingeschreven als inwoner van Waihoka, Ambon. Haurissa vermoedt dat ambtenaren van de burgerlijke stand geen argwaan hadden vanwege zijn Molukse familienaam. 


Haurissa zegt dat de status van de Nederlander als inwoner van Ambon wordt ingetrokken.


Indonesisch rijbewijs


De Nederlander heeft niet alleen een KTP weten te bemachtigen. Met zijn valse identiteit kon hij ook aan een Indonesisch rijbewijs komen. 


De Nederlander met de initialen GDFM werd medio maart 2021 opgepakt en is niet lang daarna door de politie aangemerkt als verdachte.  


Immigratiedienst Ambon


Armand Armada Yoga Surya, hoofd van de immigratiedienst van Ambon, zegt echter dat de immigratiedienst nog niet kan bevestigen of de Nederlander de immigratieregels heeft overtreden, omdat het nog niet duidelijk is welk visum hij in zijn bezit heeft. 


Aan Tribun Ambon legt hij uit dat de immigratiedienst pas actie zal ondernemen nadat de juridische procedure is afgerond, waarbij hij doelt op deportatie.