Een onderzoeksteam van het Indonesische ministerie van Maritieme Zaken en Visserij heeft een aantal historische objecten gevonden op de zeebodem bij het eiland Tidore in de provincie Noord-Molukken. 


Duikers hebben in de wateren bij Tongowai en voor het fort Tahula in Soasio verscheidene historische voorwerpen gevonden die waarschijnlijk afkomstig zijn van een schip. In het gebied vonden zijn onder meer een kanon, aardewerk potten, en keramiek borden.


Europese ontdekkingsreizen


Volgens het onderzoeksteam houden de objecten verband met Europese ontdekkingsreizen die werden georganiseerd in de zoektocht naar specerijen. Onderzoekers hebben hebben het sterke vermoeden dat het kanon bij een Portugees schip hoort en in Macau is gemaakt in de periode dat Macau onder Portugees bestuur stond. 


‘De kanonnen in Macau werden gemaakt door een van de beste Portugese kanonnenmakers, namelijk Manuel Tavares Bocarro. Het kanon dat gevonden werd in de wateren bij Tongowai is afkomstig van een Portugees schip’, aldus Nia Naelul Hasanah Ridwan van het onderzoeksteam zoals geciteerd door Faktual Net


Portugees, Spaans of Nederlands?


In de wateren voor Fort Tahula vonden duikers objecten gemaakt van keramiek, zoals borden uit de Ming Dynastie, en aardewerk potten. Onderzoekers kunnen nog niet vaststellen of deze objecten afkomstig zijn van een Portugees, Spaans of een Nederlands schip. Daar moet nog verder onderzoek naar worden gedaan. 


Aan Faktual Net vertelt Ridwan vervolgens dat de gevonden voorwerpen zullen worden bewaard in het Sonyine Malige Museum in Tidore-stad.