Na een gevangenisstraf van 7 jaar in de VS, is Rudy Kurniawan weer terug in zijn geboorteland Indonesië, staat op de website van de Amerikaanse immigratie- en douanehandhaving ICE. De ICE zette de 44-jarige Indonesiër vorige week op het vliegtuig richting Jakarta. Kurniawan staat bekend als de grootste wijnfraudeur ter wereld. 


Rudy Kurniawan werd in 2014 in New York veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor het verkopen van vervalste kwaliteitswijnen. Hij zat al sinds 2012 vast in afwachting van de uitspraak van het gerechtshof. 


De Indonesiër heeft met zijn oplichtingspraktijken, die bijna een decennium duurden, exorbitante bedragen verdiend. Zijn cliëntèle bestond uit invloedrijke mensen zoals zakenman en wijnverzamelaar Bill Koch aan wie Kurniawan miljoenen dollars aan nepwijn verkocht. 


Zure druiven


De oplichtingspraktijken van Rudy Kurniawan zijn ook te zien in de documentaire uit 2016 “Sour Grapes”. De documentaire vertelt het grootste wijnfraudeverhaal aller tijden en laat zien hoe Rudy Kurniawan erin slaagde de Amerikaanse wijnmarkt te overspoelen met nagemaakte kwaliteitswijnen. 


Kurniawan bereidde de wijnen in zijn eigen keuken. Daar maakte hij bekroonde kwaliteitswijnen van gerenommeerde wijnhuizen na. Dat deed Kurniawan door oude Franse wijn te mengen met jonge Amerikaanse wijn. Hij verkocht de wijn voor enorme bedragen. Dat deed de Indonesier zodat hij er een luxe levensstijl op na kon houden. 


Bij een inval in zijn woning in Los Angeles vond de politie duizenden labels van dure Franse wijnen en volle ongeëtiketteerde flessen. 


Studentenvisum


Kurniawan, die uit een rijke familie komt, kwam in de jaren ’90 de VS binnen op een studentenvisum en verbleef na het verlopen van dat visum illegaal in het land. Hij kreeg het verzoek het land vrijwillig te verlaten, maar gaf daar geen gehoor aan. Hij besloot daarentegen een kans te wagen in de Amerikaanse wijnwereld. 


De ICE heeft Rudy Kurniawan donderdag 8 april 2021 het land uitgezet omdat hij wordt beschouwd als een bedreiging voor de nationale veiligheid. Kurniawan arriveerde de volgende dag op Soekarno-Hatta International Airport in Tangerang, een buitenstad van de Indonesische hoofdstad Jakarta.