Persbureau Reuters heeft een inspirerend artikel geschreven over een voormalig onderwijzer die zijn leven nu wijdt aan het beschermen en het herstellen van mangrovebossen in het kustgebied langs de Javazee. Door middel van poppenspel vertelt hij zijn publiek hoe je goed voor de natuur kunt zorgen. 

 

Samsudin uit Indramayu, een kuststad in de provincie West-Java, treedt drie keer per week op voor een publiek dat bestaat uit kinderen in de leeftijd van 11 tot 15 jaar. Door middel van poppenspel vertelt de voormalig onderwijzer zijn jonge kijkers over de problemen waar de kustgebieden mee kampen. Een van die problemen is kusterosie. 


Herstellen


Samsudin maakt zijn jonge publiek duidelijk dat kusterosie heel makkelijk terug te draaien is, namelijk door het herstellen van mangrovebossen. De 50-jarige Samsudin hoopt dat de kinderen die hij tegenkomt natuurhelden worden, en dat zij de mangroves kunnen redden van de ondergang. 


Maar het blijft niet alleen bij het vertellen van verhalen, Samsudin brengt zijn verhalen ook in de praktijk. Samen met andere natuurbeschermers heeft hij al zo´n 700 hectare kustgebied met jonge mangrovebomen beplant. 


Rijstvelden


Mangroves beschermen kustgebieden op een natuurlijke wijze tegen overstromingen. Indonesië herbergt meer dan een vijfde van alle mangrovebossen ter wereld. Jammer genoeg is door boomkap een groot deel van de mangrovebossen verloren gegaan. 


Mangroves hebben plaats moeten maken voor rijstvelden en vis- en garnalenkwekerijen. Met alle gevolgen van dien.


Foto: screenshot video Reuters