Het leren van de Koran hoeft volgens Yahya Edward Hendrawan geen plechtige aangelegenheid te zijn. De Indonesische onderwijzer verkleedt zich als clown om kinderen te inspireren de Koran te lezen en te reciteren. Een verhaal van persbureau Reuters


Hendrawan is leraar in een weeshuis in Tangerang, een satellietstad van Jakarta. Gekleed in een kleurrijk clownspak, het gezicht wit en roze geschminkt, compleet met een rode neus, leert hij de kinderen de Koran te lezen. 


Sharia clown


Hendrawan, die zichzelf de “sharia clown” noemt, richt zich op het geven van islamitisch onderwijs gedurende de vastenmaand. 


Hendrawan zegt dat kinderen het moeilijk vinden om de Koran te reciteren. Maar als er clowns bij zijn, voelen de leerlingen dat zij met een bepaald doel het klaslokaal binnengaan. 


Babyclown


Tijdens de voor moslims heilige maand Ramadan, bezoekt de 38-jarige onderwijzer dagelijks het weeshuis. Hij neemt zijn vijfjarige zoon Mirza mee, die verkleed gaat als babyclown met een veel te grote bril en een clownspruik met plukken geel en oranje haar. 


Vader en zoon hebben gewoonlijk een uur nodig om make-up aan te brengen voordat zij de kinderen ontmoeten, onder wie ook kinderen uit een lokale leesgroep. 


Zijn inmiddels overleden vader keurde Hendrawans beslissing om “sharia clown” te worden af en zei dat Hendrawan zich moest schamen. Hendrawan vertelt aan Reuters dat hij hier heel verdrietig om was, maar de aanmoediging die hij kreeg van de oprichter van het weeshuis, gaf Hendrawan het vertrouwen om zijn droom na te jagen en les te geven verkleed als clown. 


Interesse voor lezen


Hendrawan neemt nu ook part-time entertainmentklussen aan en neemt religieuze waarden en alfabetiseringsprogramma's op in zijn voorstellingen.


Zijn enthousiasme om kinderen te onderwijzen en te entertainen levert Hendrawan veel lof uit vanuit de gemeenschap. Een van de ouders van Hendrawans leerlingen uit de lokale leesgroep vindt dat de onderwijzer bij kinderen interesse voor lezen wekt, waardoor zij minder tijd besteden aan hun mobieltje of andere gadgets. Dit heeft een grote impact op de ontwikkeling van kinderen.