De Indonesische provincie West-Java kent vele toeristische bezienswaardigheden. Een heel bijzondere vinden wij Jembatan Gantung Situ Gunung, de langste hangbrug van Indonesië, en, op het moment van schrijven ook de langste hangbrug in de regio Zuidoost-Azië.


jembatan=brug, gantung=hangen


Jembatan betekent brug, gantung betekent hangen. Jembatan gantung is dus een hangbrug. Jembatan Gantung Situ Gunung ligt in natuurpark Situ Gunung dat weer deel uitmaakt van het Gede Pangrango Nationaal Park. 


Foto’s van de brug die op sociale media circuleerden, wekten onze nieuwsgierigheid. Reden voor ons om een dagje uit te plannen naar Jembatan Gantung Situ Gunung in de West-Javaanse regio Sukabumi.  


Welkom bij Situ Gunung Suspension

Jembatan Gantung Situ Gunung ligt in een bosrijk gebied waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van de frisse lucht. Toen wij het gebied bezochten, konden wij kiezen uit drie opties, nl. een regulier bezoek, een VIP-bezoek met snack of een VIP-bezoek met snack én lunch. 


Wandelen


Wij kozen voor een regulier bezoek. Niet alleen omdat dat de goedkoopste optie is, maar ook omdat wij het nu eenmaal hartstikke leuk vinden om te wandelen. 


Kies je voor een VIP- bezoek, dan word je per jeep/ojek (motortaxi) vanaf het betaalloket direct naar de hangbrug gebracht. Deze optie is misschien wel handig voor mensen die slecht ter been zijn. 


Een stenen pad leidt bezoekers naar de hangbrug.


Een paar meter vóór de ingang van de hangbrug, krijgen bezoekers eerst een welkomstdrankje en een welkomstsnack. 


Pisang en singkong


Wij kregen als welkomstsnack pisang rebus (gekookte banaan) en singkong rebus (gekookte cassave) geserveerd op een bananenblad, en konden kiezen uit een kopje thee of koffie. 


Kies je voor een VIP-bezoek dan mag je de snacks en/of de lunch nuttigen in het restaurant met uitzicht op de hangbrug. Regulier-bezoekers mogen plaatsnemen in het amfitheater. 



Traditionele Indonesische snacks.


Even verderop ligt de hangbrug. Voordat je deze mag betreden, krijg je eerst een veiligheidsgordel om die los om je middel hangt. 


In geval van nood…


‘Alleen in geval van nood, maakt u de gesp vast aan de reling van de brug’, legt een medewerker ons uit. ‘En hoe weten wij dat er sprake is van een noodgeval?’ Waarop de medewerker antwoordt: ‘Dat roepen wij te zijner tijd om.’



De gesp kun je bevestigen aan de reling (in geval van nood).


De brug wiebelt en schommelt een beetje, maar wij voelden ons over het algemeen heel veilig. Misschien kwam dat vanwege het fantastische uitzicht. En misschien ook omdat er op dat moment niet zoveel mensen op de brug waren. 


Overal waar je kijkt, zie je groen, de kleur die wordt geassocieerd met veiligheid. 


Wij worden getrakteerd op een fantastisch uitzicht.


De hangbrug is 243 meter lang, 1,8 meter breed en hangt 121 meter boven de grond. 


Vrij nieuwe attractie


De bouw van de brug begon in medio 2017. Nog geen twee jaar later, in maart 2019, werd de hangbrug van Situ Gunung officieel geopend voor publiek. Jembatan Gantung Situ Gunung is dus een vrij nieuwe attractie. 


Vanaf de brug zien we in de verte de tweede hangbrug in het park: Jembatan Anggrek.


Ruim een kilometer verderop ligt onze volgende bestemming: Curug Sawer, de Sawer waterval. Vanaf een brug kun je de waterval, die ongeveer 35 meter hoog is, van dichtbij bewonderen. 


Het water ziet er uitnodigend uit, maar het is er verboden te zwemmen.

Toen wij er waren, was er net een fotoshoot aan de gang. Op de brug poseert een West-Javaanse schone in traditionele klederdracht voor de camera. 


Fotoshoot in een groene omgeving.


Na even te hebben uitgerust, besluiten wij terug te keren naar de parkeerplaats. Bezoekers kunnen ervoor kiezen om de terugweg weer via Jembatan Gantung Situ Gunung af te leggen, of via Jembatan Anggrek, de orchideeënbrug.


Orchideeënbrug


Jembatan Anggrek, in 2020 gebouwd, is de tweede hangbrug in het park. De brug is 103 meter lang, 1,2 meter breed en hangt 70 meter boven de grond. De brug is gebouwd om eventuele wachtrijen bij hangbrug Situ Gunung te verminderen. Er mogen zich namelijk maximaal 40 mensen tegelijk op de hangbrug bevinden. 


Durf jij over de orchideeënbrug?


Anders dan bij de eerste brug kregen wij hier geen veiligheidsgordel om. Er stonden, op het moment dat wij er waren, ook geen medewerkers die een oogje in het zeil hielden. 


Wiebelen en schommelen


En, Jembatan Anggrek wiebelt en schommelt veel meer als je eroverheen loopt dan Jembatan Gantung Situ Gunung. Als je van een beetje spanning houdt, kies op de terugweg dan voor deze route.


Ook hier weer volop groen.


Een andere bezienswaardigheid in het park is Danau Situ Gunung, het Situ Gunung-meer, onze laatste bestemming van ons bezoek aan het natuurpark in Sukabumi. De meeste toeristen bezoeken eerst hangbrug Situ Gunung, waterval Sawer en hangbrug Anggrek voordat zij een kijkje nemen bij het meer. 


Ook een bezoek aan het meer zit inbegrepen bij een bezoek aan het park.


Eerst rijden wij de auto naar de parkeerplaats dichtbij het meer. Van daaruit lopen wij een geasfalteerde weg op die schuin naar beneden loopt, wetende dat wij na afloop diezelfde weg ook weer terug moeten lopen. 


Met de ojek weer naar boven?


Beneden aangekomen, zien wij dat er ook ojeks beschikbaar zijn die je tegen betaling weer terug kunnen brengen naar de parkeerplaats. 


Een lokale visser bij het meer.


Sluit je bezoek aan het natuurpark af met een warm of koel drankje en een lichte snack in een van de eetgelegenheden bij de parkeerplaats bij de hoofdingang. 


Hangbrug Situ Gunung.


Wij van Indonesiënu vinden Jembatan Gantung Situ Gunung een bezienswaardigheid die je zeker moet bezoeken tijdens je bezoek aan Indonesië. 


Verblijf je een aantal dagen in Jakarta, en wil je even ontsnappen aan de hectiek van de miljoenenstad? Dan is een dagje uit naar hangbrug Situ Gunung zeer zeker aan te bevelen.


Praktische informatie 


Vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta is het ongeveer drie uur rijden om bij de hangbrug te komen. 


Het is een vrij druk traject met, op bepaalde punten, langzaam rijdend of stilstaand verkeer. Bereid je daar dus op voor door voldoende drinken en snacks mee te nemen voor onderweg. Er zijn onderweg uiteraard ook genoeg minimarkten waar je even langs kunt gaan om snacks en drinken te kopen. 


Langzaamrijdend verkeer op de terugweg naar Jakarta.


Je kunt er ook voor kiezen om met de trein te gaan. Vanuit Jakarta neem je eerst de forenzentrein naar station Bogor. Vervolgens neem je vanuit station Bogor Paledang de trein naar Cisaat. Daar aangekomen kun je de reis vervolgen per angkot (ministadsbusjes) of ojek.