Op foto’s die viraal zijn gegaan, is te zien hoe groen licht uit de top van de vulkaan Merapi schiet. Het groene licht lijkt op een laserstraal. Experts denken echeter dat het om een meteorenregen gaat. 


De foto’s zijn eind mei 2021 genomen door de Indonesische fotograaf Gunarto Song en door hem op sociale media geplaatst. Ook op camerabeelden van de bewakingspost bij de vulkaan is de lichtstraal gedurende enkele seconden te zien. 


Meteorenregens


In een verklarig zegt het Indonesische instituut voor Lucht- en Ruimtevaart LAPAN dat volgens gegevens van de Internationale Meteorologische Organisatie IMO er op dat moment twee meteorenregens plaatsvonden, namelijk meteorenregen Eta Aquarid (19-28 mei) en meteorenregen Arietid (14 mei - 24 juni).  


Lapan zegt dat het zeer waarschijnlijk is dat het vreemde groene licht afkomstig is van twee meteorenregens die op die dag plaatsvonden. 


Hoeveelheid magnesium


De heldere, groenige tint kan volgens het instituut verklaard worden door de hoeveelheid magnesium in de ruimtestenen.


De Merapi die op de grens van de Indonesische provincies Midden-Java en Yogyakarta ligt, is een van ‘s werelds meest actieve vulkanen.