Hongkong komt met een tijdelijk verbod op alle passagiersvluchten, waaronder ook transitvluchten, uit Indonesië. De autoriteiten in Hongkong hebben Indonesië aangemerkt als zeer hoog risicoland. Het tijdelijke verbod treedt op vrijdag 25 juni 2021 in werking. 


De autoriteiten in Hongkong zeggen dat het aantal geïmporteerde gevallen uit Indonesië zijn hoogtepunt heeft bereikt en dat Indonesië nu wordt aangemerkt als ‘zeer hoog risicoland’.  


Bij aankomst of tijdens quarantaine 


Volgens de regelgeving in Hongkong, wordt een land aangemerkt als ‘zeer hoog risicoland’ wanneer binnen een periode van zeven dagen, vijf of meer luchtvaartpassagiers uit hetzelfde land bij aankomst in Hongkong positief worden getest op Covid-19, of na aankomst of tijdens de quarantaine tien of meer mensen uit hetzelfde land positief worden getest op Covid-19. 


Indien dit het geval is, leggen de autoriteiten in Hongkong een landingsverbod op voor vliegtuigen afkomstig uit dit ‘zeer hoge risicoland’. Het verbod, dat tijdelijk is, wordt regelmatig geëvalueerd en wanneer nodig aangepast. 


Vlucht uit Jakarta


Op 20 juni 2021 werden vier passagiers uit Indonesië positief getest bij aankomst in Hongkong. De vier zaten op een vlucht van Garuda Indonesia, vluchtnummer GA876, uit Jakarta. Deze bevinding heeft ertoe geleid dat de nationale luchtvaartmaatschappij uit Indonesië van 22 juni tot en met 5 juli 2021 niet in Hongkong mag landen. 


Twee dagen later ontdekten de autoriteiten zeven geïmporteerde gevallen, onder wie zes vrouwen uit Indonesië.