Indonesië kampt met een toename in het aantal inwoners dat positief is getest op Covid-19. En dat zou te wijten zijn aan de Indiase deltavariant van het coronavirus, ook wel B1617.2 genoemd. 

 

Volgens de lokale autoriteiten gaat het bij het merendeel van de Covid-19-gevallen in Jakarta, Kudus (Midden-Java) en Bangkalan op het eiland Madura (Oost-Java) om de Indiase deltavariant die zich zeer snel verspreidt. 

 

Miljoen vaccinaties per dag


Om B1617.2 het hoofd te bieden wil de Indonesische regering het vaccinatieprogramma versnellen en overgaan tot een miljoen vaccinaties per dag. Het leger en de politie worden ingezet om te helpen bij het vaccineren. 


Ook komt er een strengere handhaving op het naleven van de coronamaatregelen. Steeds meer mensen houden zich niet aan de door de overheid vastgestelde gezondheidsprotocollen. En dat zou een van de oorzaken zijn van de toename van het aantal actieve Covid-19-gevallen in het land. 


Intensief testen en opsporen


Om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen blijven de mobiliteitsbeperkingen op microniveau of PPKM Mikro voorlopig van kracht. PPKM Mikro richt zich op handhaving van de coronamaatregelen in buurtschappen (Rukun Tetangga/RT) en dorpen (Rukun Warga/RW).


Ook gaan de autoriteiten intensiever testen en opsporen. 


Situatie in Jakarta


De gouverneur van Jakarta, Anies Baswedan, waarschuwde zondag (13/6/2021) dat er mogelijk weer strengere coronamaatregelen nodig zijn om de verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Het aantal actieve gevallen van Covid-19 in de hoofdstad van Indonesië is de afgelopen week met 50 procent gestegen. 


Volgens Baswedan moeten er drastische maatregelen worden genomen als de situatie in de Indonesische hoofdstad uit de hand loopt. De gouverneur hoopt dat het niet zover hoeft te gebeuren. 


Duizenden nieuwe Covid-19-gevallen


Het aantal bevestigde gevallen van Covid-19 in het op drie na dichtstbevolkte land ter wereld is de afgelopen weken flink gestegen sinds de vakantieperiode aan het einde van de vastenmaand, toen miljoenen inwoners de reisbeperkingen negeerden.

 

Indonesië registreerde zondag bijna 10 duizend nieuwe Covid-19-gevallen, het hoogste aantal sinds februari dit jaar.