Indonesië verscherpt vanaf dinsdag 22 juni 2021 gedurende twee weken de coronamaatregelen in gebieden die als rode zone zijn aangemerkt. In deze gebieden is de afgelopen weken sprake van een sterke toename van het aantal Covid-19-gevallen. 


Met de invoering van de verscherpte maatregelen hoopt de Indonesische regering verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De verscherpte coronamaatregelen duren vooralsnog tot 5 juli 2021. Dat heeft de coördinerend minister van Economische Zaken  Airlangga Hartarto maandag (21/6/2021) bekendgemaakt. 


Wat betekenen de verscherpte maatregelen voor gebieden die zijn aangemerkt als rode zone?


  • Kantoren mogen slechts op 25 procent van de capaciteit draaien. Kantoren die buiten de rode zones liggen, mogen op maximaal 50 procent van de capaciteit draaien. 
  • Restaurants, cafés en winkelcentra mogen slechts op 25 procent van de capaciteit draaien en sluiten om maximaal 20.00 uur. 
  • Gebedshuizen moeten hun deuren sluiten.
  • Alle toeristische attracties blijven voorlopig dicht. Toeristische attracties die buiten de rode zones liggen, mogen opereren op een capaciteit van maximaal 25 procent. 
  • Essentiële sectoren (gezondheid, voedsel, energie, communicatie, financiële sector, logistiek, hotelwezen, bouw, strategische industrie, en publieke dienstverlening) mogen openblijven en op 100 procent van de capaciteit draaien. 
  • Scholen in rode zones blijven dicht. Leerlingen krijgen afstandsonderwijs. 


Gebieden in Indonesië die als rode zone zijn aangemerkt, zijn onder andere Kudus (Midden-Java), Bangkalan op het Oost-Javaanse eiland Madura, Jakarta en delen van Riau (Sumatra).


Jakarta sluit 10 belangrijke locaties in de hoofdstad af


Voorts leggen de autoriteiten in Jakarta mobiliteitsbeperkingen op die gelden voor tien locaties in de Indonesische hoofdstad:

  1. Bulungan, Zuid-Jakarta
  2. Kemang, Zuid-Jakarta
  3. Jalan Gunawarman en Jalan Suryo, Zuid-Jakarta 
  4. Sabang, Centraal-Jakarta
  5. Cikini Raya, Centraal-Jakarta
  6. Asia-Afrika, Centraal-Jakarta
  7. Banjir Kanal Timur (BKT), Oost-Jakarta
  8. Kota Tua, West-Jakarta
  9. Boulevard Kelapa Gading, Noord-Jakarta
  10. Pantai Indak Kapuk (PIK), Noord-Jakarta


Bovengenoemde locaties zijn tussen 21.00 uur tot 04.00 uur niet toegankelijk voor publiek, met uitzondering van bewoners, hotelgasten en voertuigen voor speciale doeleinden zoals brandweerwagens, ambulances, politie- en legervoertuigen.