In een nationaal park op Java zijn twee kalveren van de zeer bedreigde Javaanse neushoorn gespot. De dieren werden door wildcamera’s op beeld vastgelegd. 


De kalveren van de Javaanse neushoorn, een van ‘s werelds meest bedreigde diersoorten, werden gespot in het Ujung Kulon Nationaal Park in het uiterst westelijke punt van het eiland Java. De leeftijd van de dieren wordt geschat op drie maanden tot een jaar. 


Mannetje en vrouwtje


De dieren werden in maart 2021 gespot, maar het nieuws is nu pas naar voren gebracht. Wildcamera’s legden op 18 maart het eerste kalf, een vrouwtje, op beeld vast samen met haar moeder die Ambu heet. De kleine neushoorn is het tweede jong van moeder Ambu sinds haar eerste bevalling in 2017.


Ook het tweede kalf, een mannetje van ongeveer 1 jaar, werd in diezelfde maand door wildcamera’s op beeld vastgelegd samen met moeder Palasari.


Het Indonesische ministerie van Milieu en Bosbouw zegt dat met de twee kalveren, de populatie Javaanse neushoorns in het park nu op 73 komt: 40 mannetjes en 33 vrouwtjes.


Succes


Het ministerie ziet de beelden van de kalveren als bewijs dat het regeringsbeleid ter bescherming van de Javaanse neushoorn in het Ujung Kulon Nationaal Park succes heeft, omdat de dieren zich op natuurlijke wijze voortplanten. 


De Javaanse neushoorn leeft alleen nog in het Ujung Kulon Nationaal Park dat gekenmerkt wordt door weelderige regenwouden.


De Javaanse neushoorn heeft dikke huidplooien waardoor het lijkt alsof hij een harnas draagt. 


Ooit leefden er in de regio Zuidoost-Azië duizenden Javaanse neushoorns. Hun populatie is echter flink gedaald door stroperij en menselijke inbreuk op hun natuurlijke leefomgeving. 


Foto: Ministerie van Milieu en Bosbouw